Σοφία Βούλτεψη 02/06/2011 |
«Αυτό δεν είναι Δημοκρατία», εξερράγη χθες ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στα προχθεσινά επεισόδια.
Παράδοξη αγανάκτηση, καθώς Δημοκρατία δεν είναι ούτε η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος,
ούτε η ατιμωρησία, ούτε η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας.
Πάντως, μετά τα προχθεσινά, εξελίξεις έχουν, σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα, δρομολογηθεί στη χώρα. Οι (όψιμες και μετά από απειλές και πιέσεις που περισσότερο εξόργισαν παρά φόβισαν) καθησυχαστικές δηλώσεις από την Ευρώπη δεν δείχνουν ικανές να ανατρέψουν την αντίστροφη μέτρηση.
Η προχθεσινή ομηρία των βουλευτών, όταν ομάδα «αγανακτισμένων», κατόρθωσε να φθάσει ως την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα που μέχρι τότε αντιμετώπιζε τις καθημερινές διαδηλώσεις ως… φολκλορική υπόθεση.
Οι αντιδράσεις κινήθηκαν μεταξύ οργής, αποτροπιασμού και λαϊκισμού, ενώ τελικά φολκλορική νότα έδωσαν οι διηγήσεις των βουλευτών που φυγαδεύτηκαν με… κλεφτοφάναρα από τον Εθνικό Κήπο, στραμπουλίζοντας τα πόδια τους και αφηγούμενοι αργότερα την νυχτερινή περιπέτειά τους.
Την ίδια ώρα, άλλοι δέχονταν επιθέσεις των πολιτών που τους εντόπιζαν, καθώς είχαν την φαεινή ιδέα να επισκεφθούν ταβέρνες της περιοχής του κέντρου για φαγητό.
Όπως εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει, το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε με συγκατάβαση και υποτίμησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων, που ήταν από την αρχή βέβαιο ότι δεν θα περιορίζονταν στην Λεωφόρο Αμαλίας, αποκλεισμένοι από την Βασιλίσσης Σοφίας, οδό για την οποία επίσης πληρώνουν φόρους.
(Με την ίδια λογική είναι απαράδεκτο μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα να αποκλείεται η οδός Ηρώδου Αττικού, επειδή εκεί βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου).
Ο Πρόεδρος της Βουλής και στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν χθες τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα, που ο κ. Πετσάλνικος είδε ως «υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού» - ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι ο κοινοβουλευτισμός, αλλά τα συγκεκριμένα πρόσωπα που τον υπηρετούν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η πλειοψηφία των οποίων ψήφισαν το μνημόνιο.
Οι δηλώσεις σκόπιμα δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους ότι η επίθεση και είναι και δεν είναι προσωπική, καθώς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Και ως γνωστόν, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνονται διακρίσεις - αυτός φταίει, αυτός όχι, αυτή είναι η καλή λιμουζίνα, αυτή η κακή.
Την καταδίκη του για τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που μίλησε για «πρακτικές που αμαυρώνουν τις προσπάθειες όσων διαμαρτύρονται ειρηνικά», προσθέτοντας ότι «η λαϊκή εντολή δίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι χθες το βράδυ».
«Εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης», δήλωσε και ο κ. Θ. Πάγκαλος, που ζήτησε την αποδοκιμασία της «παραφυάδας», προσθέτοντας πως «αλλιώς, θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει».
Την οργή του, όπως είπαμε, εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κάλεσε τη νέα γενιά και τους πολίτες να καταδικάσουν άμεσα και να… απομονώσουν όσους προκαλούν βίαια επεισόδια.
«Ε, όχι. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», αγανάκτησε «Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στην ζωή ούτε στην πολιτική. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Αλλά και το σλόγκαν «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», δεν περνά πια, καθώς ο λαός όλο και πιο επιτακτικά ζητά να παραιτηθούν όσοι αισθάνονται ότι προσβάλλονται από τις απανωτές παραγραφές και την ατιμωρησία των πολιτικών.
Επιπλέον, φαίνεται ότι τα επεισόδια σκόπιμα διογκώνονται και υπερτονίζονται, με σκοπό να ενοχοποιηθεί το σύνολο του Κινήματος των Αγανακτισμένων.
Στο σκηνικό του χάους προστέθηκε και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, που από τηλεοράσεως… σκέφθηκε φωναχτά, λέγοντας πως είναι πιθανόν να «αποσύρει» τους βουλευτές του (δίκην κοπαδιού) από τη Βουλή, προκειμένου να προκληθούν εκλογές.
Είπε μάλιστα πως μια τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε ως «χαστούκι σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα».
Με τη σειρά του, ο κ. Πάγκαλος αμφισβήτησε την πρόκληση εκλογών με μια τέτοια κίνηση, αφού σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ, απλώς θα διενεργούνταν εκλογές σε τοπικό επίπεδο, για την πλήρωση των κενών θέσεων και αφού προηγουμένως παραιτούνταν στη σειρά όλοι οι αναπληρωματικοί.
«Δώστε του επιτέλους ένα υπουργείο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, αφού εκτιμάται πως ο κ. Καρατζαφέρης από την μια επιχειρεί να βγει ο ίδιος και οι βουλευτές του από το κάδρο των λαϊκών διαμαρτυριών και από την άλλη να ξεχαστεί πως το κόμμα του έχει ψηφίσει το Μνημόνιο – χωρίς, βέβαια, και οι δικοί του βουλευτές να το έχουν διαβάσει.
Αλλά και ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής», κάλεσε χθες τους βουλευτές της Αριστεράς να φύγουν «από τη Βουλή της Ντροπής και να δώσουν το παρών τους, ως απλοί πολίτες, στο Σύνταγμα».
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι χθες, ο κ. Καρατζαφέρης είχε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα τον επισκέφθηκε στα γραφεία του κόμματός του στη Βουλή, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΛΑΟΣ.
Όπως ο κ. Καρατζαφέρης είπε, «αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνταγματολόγος».
Για συνταγματολόγο δεν ξέρουμε, αλλά για βρεγμένη σανίδα…
http://www.elzoni.gr/html/ent/077/ent.10077.asp