Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Νέο πρόγραμμα λιτότητας στην Ιταλία

italian goverment 300x200 Νέο πρόγραμμα λιτότητας στην ΙταλίαΗ ιταλική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει την Πέμπτη ένα σχέδιο λιτότητας, ύψους πέρα των 40 δισ. ευρώ, στην προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές εν μέσω των μεγάλων εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της
 Ιταλίας μόλις στο 0,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2014, από 4,6% το 2010, αλλά ένα προηγούμενο μικρότερο πακέτο λιτότητας που εγκρίθηκε πέρσι πυροδότησε κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ιταλίας είναι επίσης τώρα σε ασθενέστερη θέση μετά τις ήττες που γνώρισε στις τοπικές εκλογές και το γύρο δημοψηφισμάτων, ενώ η ελληνική κρίση χρέους έχει κάνει τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς σε όλη την Ευρωζώνη.
Η Ιταλία βγήκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν και το δημόσιο έλλειμμά της ήταν χαμηλότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το δημόσιο χρέος είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και ανέρχεται περίπου στο 120% του ΑΕΠ.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard and Poor’s έχουν και οι δύο προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας λόγω αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητα της Κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα, αλλά και λόγω της ανησυχίας για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

http://www.onlycy.com/