Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Έπιασαν τόπο η έκκληση για «ιστορική ευκαιρία» και οι δεσμεύσεις για έλεγχο...


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο (155 ψήφοι) δείχνει ότι έπιασε τόπο η ακροτελεύτια φράση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Δώστε μια ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα όμως και σε σημεία του λόγου του ο κ
. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στα σημεία διαφωνίας των βουλευτών, πρωτίστως του κόμματός του, με αποτέλεσμα να τους μεταπείσει όπως δήλωσαν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Τέτοια σημεία ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η νέα «πορεία, που και νέα διαπραγμάτευση θα έχει, με διορθωτικές κινήσεις, ακριβώς για να φτάσουμε το γρηγορότερο στην άλλη άκρη, στην άλλη πλευρά του ποταμού. Δεν είναι τυφλοσούρτης, είναι ένα πρόγραμμα δυναμικό».
Επίσης, η φράση του κ. Παπανδρέου τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών: «Ναι, έλεγχος, εξειδίκευση και παρακολούθηση από το Κοινοβούλιο. Και αυτό το εγγυόμαστε, το εγγυώμαι και εγώ προσωπικά: από τα νερά μέχρι και την ενέργεια, οι τομείς αυτοί θα αξιοποιηθούν με πλήρη διαφάνεια και με σεβασμό στην στρατηγική σημασία που έχουν για τη χώρα μας. Γνώμονάς μας, το δημόσιο συμφέρον».
Εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην πολιτική της Ε. Ε που συνέβαλε καθοριστικά στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ψήφισή του «είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, να προωθήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές «να αρθούμε για ακόμα μία φορά στο ύψος των ιστορικών αποφάσεων και περιστάσεων για τη χώρα. Μπορούμε να επιλέξουμε την Ελλάδα των ελλειμμάτων ή την Ελλάδα των πλεονασμάτων».
Υπογράμμισε ότι η ψήφος σήμερα πρέπει να αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια διαφορετική Ελλάδα και επεσήμανε ότι «είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις και δεν το κάναμε».
Στρέφοντας τα πυρά του στον Αντώνη Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η άρνησή του να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο δεν δίνει λύσεις, ούτε πείθει κανέναν στην Ευρώπη.  «Ξέρει πόσο καλό κάνει στο προσωπικό του προφίλ να λέει «όχι», τα λόγια είναι εύκολα, αλλά ούτε λύσεις δίνουν, ούτε εναλλακτικές προσφέρουν απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά ψηφοθηρικά», πρόσθεσε.
Σε αντιδιαστολή ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στο τι σημαίνει «χρεοκοπία» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β , παρά μόνο μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά:
«Πολλοί σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους και λένε: «ε, και τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός του νόμος; Τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; Σιγά μην μας αφήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει "σχέδιο Β". Αλλά κι αυτό να μην υπάρχει», λένε, «θα πούμε ότι δεν θα πληρώσουμε κανένα χρέος και καθαρίσαμε».
Αυτά τα ακούω από διάφορες πλευρές. Τόσο εύκολα, κύριοι συνάδελφοι; Έχω πολλές φορές πει ότι, η στάση πληρωμών θα σήμαινε παραδείγματος χάρη την ανάγκη να αναστείλουμε τη λειτουργία όλων των νοσοκομείων, όλου του ΕΣΥ, για να μειώσουμε ακαριαία και βίαια τις δαπάνες μας, αφού κανείς δεν θα μας δάνειζε. Να κλείσουμε τα σχολεία των Ελληνόπουλων. Να μειώσουμε τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων κατά 70% - 80% ή να σταματήσουμε να καταβάλλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αλήθεια είναι πως ό,τι και να πω, ό,τι και να πούμε, ίσως δεν μπορέσουμε ποτέ να δώσουμε στον Έλληνα και την Ελληνίδα να καταλάβουν, τι σημαίνει πλήρης κατάρρευση - γιατί απλά δεν την έχουμε ζήσει - για γενιές ολόκληρες. Μπορούμε να την περιγράψουμε, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε απτή για τον πολίτη».
Το λόγο για την «εθνική φανέλα» ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α.Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρεται ποτέ στους αριθμούς διότι τον διαψεύδουν γι΄αυτό και δεν παρουσιάζει στοιχεία.
Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Σαμαράς « δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα τεράστια ελλείμματα, τα οποία όχι εμείς κ. Σαμαρά, όχι εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη ξέρει, ότι εσείς αφήσατε στον Ελληνικό λαό. Αυτά είναι τα στοιχεία κ. Σαμαρά, για τα οποία εσείς κρύβεστε. Κρύβεστε και μας λέτε εμάς για τα στοιχεία. Δεύτερον, ναι, κοστολογημένες προτάσεις είπε ο κ. Σαμαράς, πράγματι, κοστολογημένες προτάσεις. Κοστολογήθηκαν, αξιολογήθηκαν από την τρόικα, αξιολογήθηκαν από όλους τους συναδέλφους τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και απορρίφθηκαν από όλους, αυτές οι κοστολογημένες προτάσεις, κ. Σαμαρά. Και το έχετε ως πρόσχημα, για να κάνετε τον πατριώτη, ενώ πατριώτες σήμερα είναι εκείνοι που φορτώνονται μια μεγάλη ευθύνη - που πολλές φορές, δεν μας αναλογεί».

http://www.eklogika.gr/news/5266