Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Όχι δημοψήφισμα, πιθανός ανασχηματισμός, χαράτσι για ...πλούσιους άνω των 8.000 ευρώ


Δεν θα κάνει δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (τι δημοψήφισμα να κάνει δηλαδή όταν ξέρει ότι κανείς δεν θα το ψηφίσει), αλλά είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τεχνοκράτες σε καίριους τομείς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αυτό σημαίνει ότι προφανώς οδεύουμε προς ανασχηματισμό με συμμετοχή εξωκομματικών
 τεχνοκρατών ή και αξιοποίηση προσωπικοτήτων που πρόσκεινται σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Για το θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος: «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, τόνισε και υπογράμμισε ότι «αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα...» ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί. Επέμεινε δε, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και επισήμανε ξανά την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ισχυρό μήνυμα σύμπνοιας και συνεννόησης.
Απευθυνόμενος ειδικότερα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι «εφόσον συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους για να συνδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα γραμμή προς γραμμή»
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε και στη Βουλή και όπως ήδη αναμενόταν δεν θα υπάρξει αλλαγή στο αφορολόγητο αλλά θα επιβληθεί έκτακτη κλιμακούμενη εισφορά 1%-3% για εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ και όχι άνω των 12000 που είναι το αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και πολίτες που ζουν αρκετά κάτω  από το όριο της φτώχειας θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, αφού κι αυτοί ...μαζί τα έφαγαν! Τουλάχιστον αναβλήθηκε η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 28 Ιουνίου.

http://www.eklogika.gr/news/5060