Το πρόσημο σε όλους τους νομούς είναι αρνητικό, δηλαδή υπάρχει συνεχής «απόσυρση» χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην χώρα μας. Τώρα, είτε αυτά τα χρήματα κατατίθενται αλλού
(π.χ. σε ξένες χώρες), είτε επενδύονται (π.χ. σε ακίνητα), είτε ξοδεύονται…
Πάντως, το γενικότερο κλίμα, όπως υποστηρίζουν στελέχη τραπεζών, είναι η «φυγή» των καταθέσεων προς… άλλους τραπεζικούς προορισμούς.
Στο σύνολο της χώρας, οι αναλήψεις από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 12,07% των συνολικών καταθέσεων. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ που πήραν οι καταθέτες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και σχεδόν άλλα τόσα -όπως υπολογίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη- που έφυγαν τον Απρίλιο και το Μάιο. Αθροιστικά, δηλαδή, τα ποσά προσεγγίζουν τα 45 δισ. ευρώ.
Η ανησυχία…
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο για «φοβική» κατάσταση ιδιαίτερα την Παρασκευή 27 Μαΐου, ημέρα που έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ήταν μόνο το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στην επιχειρούμενη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τον Ιούλιο το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει αν δεν πάρει την πέμπτη δόση από το δάνειο της τρόικας, καθώς και οι δηλώσεις της επιτρόπου Μ. Δαμανάκη για συζητήσεις στις Βρυξέλλες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε αναλήψεις, επειδή είναι αρκετοί εκείνοι που παίρνουν χρήματα για να καλύψουν οικονομικές ανάγκες» αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αυτές ήταν 30-40% πάνω από τις συνηθισμένες» δήλωσε ο ίδιος στην «Ελευθεροτυπία».
Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία δεν έχει πάψει να πλανάται για τους μικροκαταθέτες, ειδικά όταν βλέπουν ότι το Δημόσιο, που εγγυάται για τις καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη σε μία τράπεζα, είναι αυτό που αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές του και ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διέθετε στα τέλη του 2009 το πόσο των 1,25 δισ. ευρώ.