Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τα τραγελαφικά του «Καλλικράτη»...

Το «μπάχαλο» που επικρατεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την κατάργηση των Νομαρχιών και την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Καλλικράτη», αναδεικνύεται καθημερινά, με τους πολίτες να μην ξέρουν πού θα πρέπει να απευθυνθούν.

Και να αναρωτιούνται πότε θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες.
Αυτό το πρόβλημα μας δόθηκε η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε, γι’ άλλη μια φορά, χθες όταν λάβαμε προς δημοσίευση έγγραφο από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής που αφορούσε το νέο τρόπο θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Έκπληκτοι διαβάσαμε στο εν λόγω έγγραφο ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πηγαίνουν στη… Θεσσαλονίκη (!), στην έδρα της Διεύθυνσης, για την τελική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους.

Για να το διευκρινίσουμε, επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη του τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας κ. Σοφία Λένου.
Σχολιάζοντας την ύπαρξη κενού νόμου, μας διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη αλλά θα σφραγίζουν τα βιβλιάριά τους στη Βέροια, στην αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας.

«Φυσικά δεν θα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα ήταν υπερσυγκέντρωση και όχι αποκέντρωση…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, η κ. Λένου μας ενημέρωσε ότι ο έλεγχος της υγείας των εργαζομένων θα γίνεται από έναν γιατρό που θα διαθέσει για το σκοπό αυτό το Νοσοκομείο Βέροιας και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας για να σφραγίσουν τα βιβλιάριά τους.
Εντός των ημερών, μάλιστα, αναμένεται να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για τον διορισμό ενός γιατρού στην αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας που θα αναλάβει το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να διαπιστώσουμε ότι δεν θα ισχύσουν όσα αναγράφονται στο έγγραφο της Περιφέρειας αλλά όσα μας διαβεβαιώνει η Αντιπεριφέρεια.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Δημοσιεύουμε, πάντως, την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως εστάλη χθες (οι τονισμοί ανήκουν στο πρωτότυπο έγγραφο):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ανακοινώνονται τα παρακάτω που αφορούν στο νέο τρόπο θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

«Με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, επιβάλλεται πλέον νέος τρόπος θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο ουσιαστικός έλεγχος της υγείας των εργαζομένων θα γίνεται πλέον από ιδιώτες ιατρούς, που ορίζονται με ευθύνη των τοπικών Δημοτικών Αρχών.

Στους ιατρούς αυτούς οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα πρέπει να προσκομίζουν τις απαραίτητες ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις που επιβάλλονται κατά περίπτωση, προκειμένου να σφραγίσουν το βιβλιάριο υγείας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσέρχονται στην έδρα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όλες τις εργάσιμες μέρες, πλην Παρασκευής, και ώρες από τις 09.00 έως τις 11.00 π.μ., στο γραφείο 6 στον 1ο όροφο (Μοναστηρίου 15), για την καταγραφή σε ενιαίο μητρώο και τελική θεώρηση των βιβλιαρίων».


http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5098:---lr&catid=31:ellada&Itemid=60