Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντικές ειδήσεις για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών...

Σημαντικές ειδήσεις για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι αλλά και για τις «βελτιώσεις» στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης αναμένεται να «βγάλει», η σημερινή άτυπη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη Τύπου η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ – έχει θέμα την ενημέρωση των συντακτών για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ο υπουργός ΑΑΤ θελήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ώστε να ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι αλλά και τις αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης που αυτό το διάστημα απασχολούν μεγάλη μερίδα των αγροτών.

Όσον αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι φήμες ότι ο κ. Σκανδαλίδης αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες βελτίωση στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, που είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει αλλαγές στη βαθμολογία, αύξηση του προϋπολογισμού από τα 285 εκατ. Ευρώ κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, παράταση για ένα μήνα στην προθεσμία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας αλλά και μια νέα – όπως έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος – προκήρυξη κοντά στον Σεπτέμβριο του 2011.

Βαμβάκι
Θέμα χρόνου – με μεγάλες πιθανότητες η μέρα των ανακοινώσεων να είναι η σημερινή – είναι και η «λύση του μυστηρίου» για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θ. Σαρρής ο οργανισμός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην βαμβακοκαλλιέργεια όλο το έτος με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει ποιο κομμάτι της ζημιάς οφείλεται στο πράσινο σκουλήκι και ποιο στην βροχόπτωση.
«Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις παραδόσεις που έχουν γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με αρκετά μεγάλη ασφάλεια τι κομμάτι αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και τι όχι. Αυτό θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της εμπορικής περιόδου παράδοσης που ολοκληρώνεται στις 18 Φεβρουαρίου». Στην καταληκτική ημερομηνία της 18ης Φεβρουαρίου είχε αναφερθεί σε ομιλία του στην Βουλή και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. κ. Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι «ήμασταν σχεδόν έτοιμοι και ολοκληρώναμε και ήρθε ο νομός Τρικάλων και ζήτησε 15 μέρες ακόμη για να παραδώσουν βαμβάκι. Και είπα εγώ 18 Φεβρουαρίου, σε μια εβδομάδα, να τελειώσει η συγκομιδή»
.


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=62951