Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Εκδηλώσεις για τους Κρήτες αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα


Εκδηλώσεις με θέμα: "Συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα" συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας "Οι Σταυραετοί", ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης και η Παγκρήτια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, την Κυριακή το πρωί στην Κατερίνη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Κρητών Μακεδονομάχων στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, φορέων και συλλόγων στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, και ολοκληρώθηκαν με ομιλία στην αίθουσα Ευκαρπίδη, από τον Δημοσιογράφο Δημήτριο Καψάλα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την συμβολή των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα.
Ο κος Καψάλας φώτισε άγνωστες πτυχές αυτής της συμβολής την οποία συνέδεσε γενικότερα και με την ουσιαστική συνδρομή των Κρητών σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.
Στον επίλογο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν Κρητικοί χοροί από τα τμήματα του συλλόγου, ενώ ερμηνεύτηκε και ριζίτικο τραγούδι από μέλη της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων τους οποίους συνόδευσαν και μέλη του τοπικού συλλόγου. Παρόντες σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν εκπρόσωποι συλλόγων Κρητών από κάθε γωνιά της Μακεδονίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Εμμανουήλ Πατεράκης συνεχάρη τον σύλλογο Κρητών Ν. Πιερίας που όπως είπε "με την συγκεκριμένη εκδήλωση αποτίει φόρο τιμής στους ανεξάντλητους αγώνες των Κρητών για ελευθερία".
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Σε δήλωσή του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης τόνισε μεταξύ άλλων: "Είναι γνωστό ότι οι Κρήτες και στην Πιερία, είναι φορείς μιας διαχρονικής παράδοσης. Αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά συστατικά της στοιχεία. Διαχρονικά οι αγώνες των Κρητών μας δίνουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ, μας δίνουν το μήνυμα ότι πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για την ελευθερία και την πρόοδο του τόπου μας".
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το μήνυμα του διαρκούς αγώνα για την διατήρηση της ελευθερίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας πρέπει να το αξιοποιήσουμε όλοι σήμερα και μια καλή αφορμή είναι η εκδήλωση, που συνδιοργανώνουμε με τον πάντα δραστήριο σύλλογο των Κρητών, την Παγκρήτια Ομοσπονδία, μια εκδήλωση που καταδεικνύει την ανεκτίμητη συμβολή των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα".
ΠΗΓΗ.ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ