Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο Δήμος Κατερίνης στις εργασίες της διακρατικής συνάντησης του έργου REACT του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στο Δυρράχιο Αλβανίας

 Στο Δυρράχιο της Αλβανίας, το διήμερο 05 & 06 Ιουνίου φιλοξενήθηκε ο διήμερος κύκλος εργασιών της 6ης διακρατικής
συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου REACT. Στις εργασίες  ο Δήμος Κατερίνης, εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Παπαζιώγα, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πρασίνου Κώστα Τσιουκάνη και τον δημοτικό σύμβουλο Νικόλαο Κατανά.


Όπως είναι γνωστό το έργο REACT, στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως εταίρος συνιστά ουσιαστικά ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων, που συνεργάζονται εναντίον του αποκλεισμού λόγω εθνικότητας και υποστηρίζουν την νέα ‘’Ευρωπαϊκή ατζέντα Μετανάστευσης’’ (2015) .
Χαιρετισμοί, παρουσιάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών σε κάθε χώρα, ομιλίες με επίκεντρο την επανένταξη των Αλβανών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από άλλες χώρες, το handbook που θα εκδοθεί ως απόρροια του συγκεκριμένου project τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των εργασιών.
Από πλευράς Δήμου Κατερίνης έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται για τους μετανάστες στην περιοχή μας στον τομέα της εκπαίδευσης και στην Ελλάδα γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο γενικό πλαίσιο, στις εργασίες, στις δομές, στους υποστηρικτικούς θεσμούς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ικανότητες, στις δυσκολίες που υφίστανται.


Όπως επισημάνθηκε «στόχος που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό είναι η εκπαίδευση και η ομαλή προσαρμογή των παιδιών με εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών (σύντομη διάρκεια), ενώ αμέσως μετά τα παιδιά εγγράφονται σε τάξη σχολικής μονάδας όπως και τα ελληνόπουλα».
Παράλληλα, στη διάρκεια του διημέρου οργανώθηκαν οι ημερομηνίες του ταξιδιού στο Νόρσεπινγκ της Σουηδίας (12-13 Σεπτεμβρίου), για τη διεξαγωγή του  επόμενου κύκλου εργασιών, ενώ τέθηκε η πρόταση αφενός να συνεχίσει το συγκεκριμένο project με πιο εξειδικευμένο προσανατολισμό γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Αφετέρου και καθώς εκφράστηκαν θετικές εντυπώσεις για την συμμετοχή του Δήμου, διατυπώθηκε η πρόταση να λάβει μέρος ο Δήμος Κατερίνης σε νέο πρόγραμμα του Erasmus +.


Στις εργασίες της διακρατικής συνάντησης εκτός από τον Δήμο Κατερίνης συμμετείχαν εκπρόσωποι της ANCI ABRUZZO (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας ABRUZZO Ιταλίας), του Δήμου του Wattrelos (Γαλλία), των Δήμων Gornja Rijeka και Breznicki Hum (Κροατία), του οικοδεσπότη Δήμου  Δυρραχίου (Αλβανία), καθώς και φορέων υποστήριξης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΜΚΟ) από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Αλβανία.
Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών, το πρόγραμμα περιλάμβανε και περιήγηση στο αρχαιολογικό μουσείο καθώς και στη Ρωμαϊκό αμφιθέατρο της περιοχής.