Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Απλοποιούνται οι σχέσεις των πολιτών με την Δασική Υπηρεσία
ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Για πρώτη φορά στην χώρα  πολίτες,  φορείς,  υπηρεσίες, επαγγελματίες και  επιχειρήσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή τους,  θα μπορούν να ενημερώνονται, να εκτυπώνουν και να χρησιμοποιούν το απόσπασμα με τον χαρακτήρα της έκτασης ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρει ο Δ/ντης Γ. Μαυρίδης και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας Π. Παπαπέτρου, Σ. Ελευθεριάδου και Αθ. Παπαγιάννης, που πρώτο πανελλαδικά ολοκλήρωσε την διαδικασία, με την κύρωση των δασικών χαρτών τελειώνει η  χρονοβόρα διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού, αφού μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ενέργειας επιτυγχάνεται η πλήρης και διαφανής ενημέρωση των πολιτών,  για το περιεχόμενο του χάρτη και για  το αν μια έκταση καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι.
Η κύρωση των δασικών χαρτών αφορά  το σύνολο των εκτάσεων του  νομού  Πιερίας εκτός αυτών για τις οποίες υποβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους πολίτες, αυτών που έγιναν  αιτήματα  εξαγοράς από τους αγρότες  και αυτών που εξαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ.

1.      Τι σημαίνει η κύρωση των δασικών χαρτών;

Τελειώνει η χρονοβόρα διαδικασία  έκδοσης των πράξεων χαρακτηρισμού η οποία διαρκούσε 3 έως και 4 μήνες.  Για την ενημέρωση του χαρακτήρα της έκτασης, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την  ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx  
Οι δασικοί χάρτες αναφέρονται μόνο στον χαρακτήρα της έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

2.        Πότε απαιτούνται έγγραφα από τη δασική υπηρεσία ;
Οι πολίτες θα απευθύνονται στην δασική υπηρεσία μόνο για την έκδοση  πιστοποιητικών χαρακτήρα δασικών εκτάσεων για τη σύνταξη συμβολαίων.  
Για τις περιοχές που δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους συντάκτες των τοπογραφικών διαγραμμάτων για να βεβαιώσουν τον χαρακτήρα της έκτασης, προκειμένου να συντάξουν συμβόλαια. 
Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, είτε πρόκειται για δασικές εκτάσεις, είτε όχι, η βεβαίωση του χαρακτήρα της έκτασης σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου, ΟΤΑ Α΄και  Β΄βαθμού και του ευρύτερου  δημόσιου τομέα, οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται  επίσης στον συντάκτη του τοπογραφικού διαγράμματος. 
3.       Τι πρέπει να κάνουν οι  αγρότες που θα δουν τα χωράφια τους να εμφανίζονται ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις;
Ακόμα και αν τα χωράφια εμφανίζονται ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι κάτοχοι τους μπορούν να προσέρχονται στη δασική υπηρεσία προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις  της δασικής νομοθεσίας για να τα νομιμοποιήσουν. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η καλλιέργεια τους έως και σήμερα και η εκχέρσωση αυτών πριν το 2007.
4.       Ο χαρακτήρας των εκτάσεων του δασικού χάρτη είναι οριστικός ή μπορεί να αλλάξει;
Ο χαρακτήρας του δασικού χάρτη μπορεί να αλλάξει με  απόφαση της διοίκησης και των δικαστηρίων. Οποιοσδήποτε διαφωνεί με τον χαρακτήρα των εκτάσεων μπορεί ασκήσει αίτηση ακύρωσης μόνο στο  Συμβούλιο της Επικρατείας.
5.       Υπάρχουν εκτάσεις για τις οποίες συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού;

Πράξεις χαρακτηρισμού εκδίδονται πλέον μόνο στις εκτάσεις οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ με σκοπό την ένταξή τους σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.