Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

 Έτοιμη η Πιερία να υποδεχθεί τον Σεπτέμβρη τους 4χρονους μαθητές της
Η Πιερία είναι έτοιμη να εφαρμόσει από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά τον νέο νόμο για τη Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου,
σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στον βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιο Καστόρη, που τον επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η επίσκεψη του βουλευτή στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ισότιμη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξη
των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στη δημόσια, δωρεάν προσχολική εκπαίδευση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά  και μια κοινωνική ανάγκη, που υπαγορεύει να σταματήσει πλέον η αιμορραγία χιλιάδων οικογενειών που καταβάλλουν δίδακτρα (σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς) για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει εδώ και δεκαετίες η πολιτεία.

Η εφαρμογή του νόμου αποφασίστηκε να ξεκινήσει σταδιακά κατά δήμους από το σχολικό έτος 2018-2019, με ορίζοντα καθολικής εφαρμογής του την τριετία.
Οι δήμοι, που θα υποδεχθούν από τη νέα σχολική χρονιά τα τετράχρονα νήπια θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών.

Με τροπολογία που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πιερίας Σ. Καστόρης) και έγινε δεκτή στο νομοσχέδιο, η ΚΥΑ θα εκδοθεί ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής που θα αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δ. Συριανίδης, η Πιερία διαθέτει τόσο τις κτιριακές υποδομές, όσο και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να υποδεχθεί από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά τα τετράχρονα  στα δημόσια νηπιαγωγεία της, καθώς, εξαιτίας της υπογεννητικότητας, ο αριθμός των νηπίων βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά σχολεία στα χωριά, αλλά και στον κεντρικό δήμο του νομού.

« Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής, επιλογής που θεωρεί τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση πυλώνα μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης», τόνισε ο βουλευτής Πιερίας Σ. Καστόρης, δηλώνοντας πως είναι στη διάθεση της Διεύθυνσης για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, προκειμένου η ένταξη και η φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία της Πιερίας να γίνει κάτω από τις ομαλότερες, καταλληλότερες και ποιοτικότερες συνθήκες.