Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

 
 Η πρώτη διερευνητική συνάντηση συνεργασίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) με την διπλωματική αποστολή της Τσεχικής Δημοκρατίας
στη χώρα μας,  πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2018, στην έδρα του Οργανισμού, στην Κατερίνη.
  Η αντιπροσωπεία των Τσέχων επισκέφθηκε την Πιερία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την οποία  η χώρα της Βοημίας και της Μοραβίας (εορτάζει φέτος τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησίας της), θα αποτελέσει την τιμώμενη του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2018. 
  Η διπλωματική αποστολή αποτελείτο από τον πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Yan Bondy, την επίτιμη πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Μαργαρίτα Ιγνατίδου, την υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της πρεσβείας, Beata Lejtnarova και την πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνοτσεχικής φιλίας, Lucie Plotzerova.


  Τους υποδέχθηκαν από πλευράς ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Πασχαλούδης, ο ταμίας Γεώργιος Σαμαλής, τα διοικητικά μέλη Ζαφείρω Κουσιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή, Περικλής Χατζηγιάννης και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος Γεώργιος Χανδόλιας.
  Χαιρετίζοντας την παρουσία των Τσέχων, ο κ. Παπαχρήστος αφού τους ευχαρίστησε για την αποδοχή και την προοπτική συνεργασίας, ανέπτυξε τη λειτουργία και το οργανόγραμμα  του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, επισημαίνοντας: « Το Φεστιβάλ Ολύμπου με σαράντα επτά  έτη συνεχούς δημιουργικής πορείας, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων φεστιβάλ της χώρας μας. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ και υλοποιεί μοναδικά στην Ελλάδα το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Οι εκδηλώσεις του φιλοξενούνται σε ιστορικούς τόπους της Πιερίας, με θεματολόγιο όλα τα είδη τέχνης τα οποία εισηγούνται τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής. Ευελπιστούμε να διανθίσουμε το πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων με τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά σχήματα που αναδεικνύει η πολιτιστική ταυτότητα της πατρίδα σας. Εύχομαι και ελπίζω να ευοδώσει με τον ιδανικότερο τρόπο η συνεργασίας μας.»
  Αναλύοντας στη συνέχεια το πλαίσιο και τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων τις οποίες προτείνει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. από πλευράς τιμώμενης χώρας να περιεληφθούν στο πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2018, ο κ. Πασχαλούδης, τόνισε: «Οι πολίτες της Τσεχίας με την κουλτούρα που τους διακρίνει, είναι γνώριμοί μας ως επισκέπτες της Πιερίας. Η πατρίδα σας έχει αποτυπώσει στον παγκόσμιο χάρτη την ταυτότητά της με το ¨Μαύρο Θέατρο¨, τη μουσική, τον κινηματογράφο. Με το θεσμό της τιμώμενης χώρας διανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των λαών στις τέχνες, τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις. 


Προτείνουμε να εμπλουτίσετε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού με εμβληματικά σχήματα του Τσέχικου πολιτισμού, εκτός από το ¨Μαύρο Θέατρο¨, με συναυλίες τζαζ, κουκλοθέατρο, εβδομάδα ταινιών Τσέχων σκηνοθετών, αναφορές στους μεγάλους λογοτέχνες (Κούντερα, Κάφκα, Τσάπεκ, Χάσεκ,κλπ), αρχαιολογικές ομιλίες. Καλώς ορίσατε.»
  Στην αντιφώνησή του ο πρέσβης κ. Bondy, είπε: « Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και την επιλογή της χώρας μας ως η τιμώμενη του φετινού φεστιβάλ, γεγονός που το συζητήσαμε στην προ διετίας επίσκεψή μου. Η χρονιά που διανύουμε περιλαμβάνει τρεις σημαντικούς σταθμούς για την Τσέχικη Δημοκρατία. Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας, τα πενήντα από τα γεγονότα του 1968 (με την Άνοιξη της Πράγας) και τα είκοσι πέντε από την ίδρυση της ανεξάρτητης Δημοκρατία της Τσεχίας. Προετοιμάσαμε το πλάνο συνεργασίας που περιλαμβάνει, συναυλία Τσέχικης μουσικής και τζαζ, βραδιά φολκλόρ, δρώμενο ξιφασκίας για τα παιδιά, εβδομάδα κινηματογράφου, έκθεση με τη αναφορά τη ζωή του Κάφκα, παρουσίαση των έργων σύγχρονων συγγραφέων συνδυασμένων με μουσική και θέατρο. Θα ήταν ευχής έργο να συμμετάσχει και η φιλαρμονική της Πράγας, αλλά θα βρίσκεται στην Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα. Καλώς σας συναντήσαμε και καλή συνεργασία.»


  Σε ανάμνηση της επίσκεψης, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος απένειμε στην διπλωματική αποστολή αντίγραφα εκμαγείων από τις ανασκαφές στο Δίον και την Μακεδονία, την κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου και την Κόρη, καθώς και ρόδακες από τα ευρήματα του Μακεδονικού τάφου της Κατερίνης. Από την πλευρά τους οι Τσέχοι πρόσφεραν εκδόσεις της ιστορίας, του πολιτισμού και της φυσιογνωμίας της χώρας τους.
  Το πρόγραμμα της συνεργασίας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο και το αρχαίο θέατρο Δίου, στην Αρχαιοθήκη που εκτίθεται το ψηφιδωτό του Διόνυσου και στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
   Τέλος στη συνάντηση με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των Τσέχων, παραβρέθηκαν το  μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας, Νικόλαος Μυστακίδης και ο εκπρόσωπος  του Βουλευτή Πιερίας Χαρίλαου Τζαμακλή, Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.