Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ IBM ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε η ΙΒΜ για τη χάραξη μιας στρατηγικής αξιοποίησης των ανοικτών
δεδομένων προς όφελος των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  11 Ιουλίου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, του Πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, της Αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνας Λιάκου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου σε θέματα Καινοτομίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Σίμου Μπενσανσών και υψηλόβαθμων στελεχών της ΙΒΜ.
Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της IBM στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της IBM «Smarter Cities Challenge», ενός προγράμματος παροχής δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικών υπηρεσιών  για δήμους και περιφέρειες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια για την αντιμετώπιση ζητημάτων προτεραιοτήτων των δήμων, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας συνεργατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανοιχτών προτύπων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς κ.ά.).

Η ομάδα της ΙΒΜ κατέληξε σε πέντε  βασικούς άξονες για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων και των προκλήσεων που τέθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τις πληροφορίες και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με περισσότερους από 30 εμπλεκόμενους φορείς:
  • Αναδιοργάνωση των διευθύνσεων πληροφορικής υποδομής του Δήμου προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές και πρακτικές ανοικτών δεδομένων
  • Ενίσχυση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη συνεργασία
  • Χάραξη στρατηγικής ανοιχτών δεδομένων με απαραίτητη εδραίωση συστηματικής συνεννόησης μεταξύ των διευθύνσεων του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων
  • Καθιέρωση μιας διαδικασίας δημοσίευσης και ενός μοντέλου ωριμότητας για την υλοποίηση των ανοικτών δεδομένων
  • Αντιμετώπιση των περιορισμένων πόρων με επενδύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και διαχείριση αλλαγών
Σε συνέχεια της παρουσίασης και στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης της ΙΒΜ, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με στόχο τη σύσταση Συμβουλίου Ανοιχτών Δεδομένων, ενώ ο Δήμαρχος και ο Πρύτανης προσκάλεσαν τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεισφέρουν στη συγκρότησή του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, αφού ευχαρίστησε την ΙΒΜ για το ολοκληρωμένο πλάνο προτάσεων που εκπόνησε, δήλωσε: «Η συγκέντρωση και αξιοποίηση πολλαπλών δεδομένων είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης. Για να γίνει αυτό, είναι βέβαια απαραίτητη η συνεργασία και με άλλους φορείς αλλά και η ενημέρωση των πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που του δίνονται και καλεί τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία».
Ο Περικλής Μήτκας, από την πλευρά του τόνισε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αγκάλιασε από την αρχή την πρωτοβουλία του Δήμου για την ανάπτυξη της πλατφόρμας ανοικτών δεδομένων. Πιστεύουμε ως πανεπιστήμιο, ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανοίξει τα δεδομένα προς όφελος του πολίτη δίνοντας ευκαιρίες, κυρίως σε νέους ανθρώπους για την άνθιση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Το ΑΠΘ μαζί με τον Δήμο θα συνεργαστεί για να στηθεί το εν λόγω Συμβούλιο αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία που έχει σε ανάλογα έργα».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, Σπύρος Πουλίδας, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, για την ευκαιρία που μας έδωσε να θέσουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη των κορυφαίων ταλέντων της ΙΒΜ στη διάθεσή της Θεσσαλονίκης, ώστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθειά της να εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στη χρήση των ανοικτών δεδομένων. Το γεγονός ότι ήδη προχώρησε στην υιοθέτηση πρότασης που απορρέει από την εν λόγω έκθεση σε συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο κύρους, όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει την πάγια δέσμευση του Δήμου Θεσσαλονίκης  να ενισχύσει την καινοτομία σε τοπικό επίπεδο και να βελτιώσει τις υπηρεσίες  που παρέχει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες».
Η πλήρης έκθεση της ΙΒΜ, πρόσθετο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό: εδώ


Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης.