Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας - Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας
Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία
εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.
Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ



Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου
Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ντροπή που νιώθουν.
Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.
Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Υποσαχάρεια Αφρική, την Ασία, τις αραβικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πάσχουν από μαιευτικά συρίγγια, ενώ και κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 έως 100.000 νέα περιστατικά.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ