Η ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού είναι ο στόχος σημαντικής διημερίδας που
συνδιοργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ ,σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, στις 28 και 29 Μαρτίου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 4.000 δολαρίων κατά μέσο όρο για τους 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες.
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο κος Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.
«Αποτελεί άμεση ανάγκη ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και αξιοποιούμε το δυναμισμό των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο στόχος είναι αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο και να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κος Νικόλαος Παγώνης, εξέφρασε την πρόθεση της ομογένειας να στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια.
«Είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε με τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι καταρχάς προς όφελος των ομογενών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ιατρικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στον Καναδά ενώ παράλληλα θα βοηθηθεί η πατρίδα Ελλάδα στη δύσκολη αυτή συγκυρία».
«Είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε με τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι καταρχάς προς όφελος των ομογενών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ιατρικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στον Καναδά ενώ παράλληλα θα βοηθηθεί η πατρίδα Ελλάδα στη δύσκολη αυτή συγκυρία».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κος Χρήστος Καράτζιος, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ, ο οποίος αντιπροσωπεύει 150 Έλληνες γιατρούς στο Κεμπέκ, και η Δρ. Λίλα Μιράλι Παιδοψυχίατρος στο McGill University Health Center.
Στη συνέχεια επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο κος Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής επεσήμανε ότι «η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσελκύσει ζευγάρια από το εξωτερικό και κατ επέκταση να συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες ζευγάρια από το εξωτερικό και έχουμε παραδείγματα όπως η 40χρονη από την Αυστραλία, η οποία μετά από δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος κατάφερε να μείνει έγκυος με εξωσωματική και να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί».
Ο κος Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Ο κος Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο .Όπως επεσήμανε σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους ομογενείς καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/3 σε σχέση με τον Καναδά.
Ο κος Ιωάννης Δατσέρης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της οφθαλμολογίας στη χώρα μας με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις.
Στις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας στον τομέα του ιαματικού τουρισμού αναφέρθηκε ο κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τις προοπτικές του τουρισμού υγείας στη χώρα μας έκαναν ο κος Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κος Αλέξανδρος Πρίνος.
Στην διημερίδα συμμετέχουν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και του Καναδά, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρα μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.