Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Επιστολή στον πρωθυπουργό του προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη

Στα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο κόσμος της Αγοράς αναφέρεται σε επείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο Πρόεδρος αποφάσισε να στείλει την επιστολή αυτή γιατί τα προβλήματα του χώρου κλιμακώνονται και απαιτούνται πλέον αποφάσεις και δραστικά ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης!.
Η επιστολή έχει ως εξής:




Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας μεταφέρω την πραγματικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος των Επαγγελματιών, τον οποίο εκπροσωπώ ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να τονίσω ότι η πλειονότητα των συναδέλφων μου αντιμετωπίζει σήμερα ζητήματα οικονομικής επιβίωσης και παραμονής της στην Αγορά. Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό οδηγούν σε δρόμους αβεβαιότητας ακόμη και όσους άντεξαν μέχρι σήμερα!
Η Αγορά είχε έως πρόσφατα το πρόβλημα να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας την ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, μείωση που ασφαλώς οφείλεται στην υπερφορολόγηση που οι κυβερνήσεις επιβάλατε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μπαίνουν διαρκώς νέα βάρη!
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Εκτός εάν η Κυβέρνηση σας επιθυμεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφήνοντας όμως πίσω της, ως αθώα θύματα αυτής της προσπάθειας, χιλιάδες Επαγγελματίες και Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες!
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας παρακαλούμε, έστω και αυτήν, την ύστατη ώρα να προχωρήσετε σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιβίωση στον κλάδο μας. Σας καλούμε να σκύψετε στα προβλήματα μας τώρα, γιατί αύριο θα είναι ίσως πολύ αργά!
Πρέπει να προχωρήσετε το δυνατόν συντομότερο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσετε περιθώρια επανεπενδύσεων, κάτι που θα ενισχύσει την Ανάπτυξη. Το ίδιο θα εξυπηρετήσει η θέσπιση αφορολογήτου ορίου για τις επιχειρήσεις όπως και η αναγνώριση ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.
Ζητούμε επίσης την επαναφορά της Ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Εάν προχωρούσατε στην μείωση του ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα δίνατε μία πραγματική ανάσα στην Αγορά όπως και εάν ελαφρύνατε την φορολόγηση των παροχών σε είδος, που βαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.
Η κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά επιχειρήσεων και επαγγελματικών ακινήτων θα ενίσχυε πολλές επιχειρήσεις, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το Επιμελητήριο μας, όπως άλλωστε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και οι ενώσεις τους αποτελούν το πλέον ειδικό, ενημερωμένο και έμπειρο φορέα στα θέματα Αγοράς και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με βαθειά γνώση όλων των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων του κλάδου.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση σας, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, αδιαφορούν και δεν υπολογίζουν καν το θεσμοθετημένο ρόλο των Επιμελητηρίων! Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις σε λεκτικό επίπεδο καμία ουσιαστική επικοινωνία δεν υπάρχει. Οι αρμόδιοι υπουργοί εμπιστεύονται μόνο τους συμβούλους τους και απαξιούν να ζητήσουν τη γνώμη των εκπροσώπων της Αγοράς, με αποτέλεσμα να μην σχεδιάζονται και να μην αποφασίζονται οι καλύτερες λύσεις.
Για μία ακόμη φορά και με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στη μελέτη των προβλημάτων και στο σχεδιασμό λύσεων σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχοντας την ελπίδα να υπάρξει μία συνεργασία επιτέλους! Άλλωστε μία τέτοια συνεργασία θα αποδεικνυόταν προς όφελος της κυβέρνησης, καθώς θα την βοηθούσε να πετύχει τις καλύτερες προοπτικές.
Στη διάθεση σας για κάθε πιθανότητα συνεργασίας…
Για το ΕΕΘ
Μιχάλης Ζορπίδης
Πρόεδρος