Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ανάσα γιια πάνω από 1000 οικογένειες δανειοπληπτών του ΟΕΚ στην Πιερία

Απόφαση «ανάσα» για περισσότερες από 1000 οικογένειες στην Πιερία
Στον «νόμο Κατσέλη» και τα στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ


Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στις ευνοϊκές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπάγονται και τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι (με αίτηση στο δικαστήριο) μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς για ρύθμιση των οφειλών τους ή και απαλλαγή οι δανειολήπτες δανείων, που χορηγούνται στο πλαίσιο προγράμματος στεγαστικής πολιτικής, εφόσον δεν περιήλθαν από δόλο σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής.
Η απόφαση αυτή ανάβει το «πράσινο φως» για ευνοϊκή τακτοποίηση των οφειλών δανειοληπτών που είχαν πάρει άτοκα στεγαστικά δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ και αδυνατούν να ανταποκριθούν τα τελευταία χρόνια στις υψηλές δόσεις των δανείων τους, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους.
Το θέμα της ρύθμισης αυτών των δανείων είχε αναδείξει με υπόμνημά του προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, καθώς αφορά  περισσότερες από 1000 οικογένειες και στην Πιερία.
Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει ήδη (και με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή) μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν στην ανακούφιση των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ, με τελευταία αυτήν της δραστικής μείωσης (στα 304,41 ευρώ ανά τ.µ) της τιμής παραχώρησης των κατοικιών. Κι αυτό γιατί, ο τρόπος υπολογισµού και το υψηλό κόστος της τιµής παραχώρησης των κατοικιών (την τελευταία δεκαετία οι τιµές ανά τετραγωνικό µέτρο κυµάνθηκαν από 650 έως 1035 ευρώ) οδηγούσαν σε επίπεδα τιµών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες «κοινωνική κατοικία» και «κοινωνική παροχή».