Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ξεκίνησαν οι βραβεύσεις των Οίνων Πιερίας (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πιερία) για το 2017

Την εξαιρετική ποιότητά τους επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά οι οίνοι Πιερίας(Π.Γ.Ε. Πιερία). Στον φετινό 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου στην Θεσσαλονίκηο οποίος είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου που
πραγματοποιείται στη χώρα μας, οι οίνοι Πιερίας (Π.Γ.Ε. Πιερία) απέσπασαν, τρία (3) χρυσά, ένα (1) αργυρό, καθώς και μία ειδική διάκριση. Την αυλαία των βραβεύων άνοιξαν για φέτος οι οινοπαραγωγοί, αδελφοί Χρυσοστόμου από την Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, ο Απόστολος Κούρτης από την Ράχη Πιερίας και η Γ. Γαρυπίδης ΜΕΠΕ από την Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας. Οι παραπάνω οίνοι της Πιερίας μπόρεσαν να διακριθούν ανάμεσα στους 783 που πήραν φέτος μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος παρουσίασε μια αύξηση συμμετοχής κατά 21% σε σχέση με τον περσινό.


Αναλυτικά οι αδελφοί Χρυσοστόμου απέσπασαν δύο βραβεία, ένα χρυσό στο κρασί «Μουσαίος», οίνος ερυθρός, ξηρός, εσοδείας 2013. Επίσης απέσπασαν και ένα αργυρό στο κρασί, «Μαλαγουζιά Βαρέλι» οίνος λευκός ξηρός εσοδείας 2015. ΟΑπόστολος Κούρτης απέσπασε ένα χρυσό με το κρασί «Oniros» οίνος ερυθρός, ξηρός, εσοδείας 2013. Τέλος η Γ. Γαρυπίδης ΜΕΠΕ χάρισε στην Πιερία ένα ακόμη χρυσό με το κρασί, «Kitrvs Malagouzia» οίνος λευκός, ξηρός, μονοποικιλιακός από την ποικιλία Μαλαγουζιά εσοδείας 2016. Ο ίδιος οίνος τιμήθηκε και με ειδική διάκριση στον διαγωνισμό.


Οι οινοπαραγωγοί μας με τις συνεχείς διακρίσεις τα τελευταία χρόνια ενισχύουν την ταυτότητα, το «terroir» των Πιερικών Οίνων όπως αυτό διαμορφώνετε από τη γεωγραφική θέση, και τη σύσταση του εδάφους της Πιερίας, το μικροκλίμα, τους ζωντανούς οργανισμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο (οινοπαραγωγό). Συνεπώς είναι αναμφισβήτητο πως ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των βραβευμένωνΠροστατευμένων Γεωγραφικής Ένδειξης Οίνων Πιερία (Π.Γ.Ε.), εκφράζουν την προέλευσης τους και απεικονίζουν με το καλύτερο τρόπο την εικόνα της Πιερίας μας καθώς τα απολαμβάνουμε γευόντάς τα.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc.
Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας