Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στα Βαλκάνια

Η ΠΚΜ στην έκθεση Holiday and Spa Expo Σόφια
 Σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις των Βαλκανίων δίνει δυναμικά το «παρών» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συμμετοχές στην
έκθεση “Holiday and Spa Expo” στη Σόφια της Βουλγαρίας και στην έκθεση “ITTFA” στο Βελιγράδι της Σερβίας,  στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος τουριστικής προβολής της  Κεντρικής Μακεδονίας στη βαλκανική αγορά. 
«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη θέση της Κεντρικής Μακεδονίας στη βαλκανική τουριστική αγορά, μέσα από νέες συνεργασίες και συνέργειες στον τομέα του τουρισμού. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγνωρισιμότητα της Περιφέρειάς μας στα Βαλκάνια και την ανάδειξή της ως κορυφαίου προορισμού για όλες τις εποχές του χρόνου, που προσφέρει πολλαπλές επιλογές σε θεματικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός και ο περιηγητικός τουρισμός», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Θετικός ήταν ο απολογισμός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση “Holiday and Spa Expo” στη Σόφια (15 - 17 Φεβρουαρίου 2017), που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση του θεματικού εναλλακτικού τουρισμού και την ανάπτυξη συνεργειών με επαγγελματίες του τουρισμού της γειτονικής χώρας. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Holiday and Spa Expo, που συμμετείχε σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, φιλοξενήθηκαν ο Δήμος Σερρών, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, καθώς και φορείς και επαγγελματίες της περιοχής μας. 
Το περίπτερό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία κ. Γρ. Βασιλοκωνσταντάκης με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές εξέλιξης των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε στη συνάντηση η περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Ημαθίας Νίκη Καρατζιούλα.

Η ΠΚΜ στην έκθεση Holiday and Spa Expo Σόφια. Ο Πρέσβης Γρ. Βασιλοκωνσταντάκης

Την έκθεση “Holiday and Spa Expo επισκέφθηκαν σημαντικοί επιχειρηματίες του τουρισμού από τη Βουλγαρία, Ελλάδα, Γεωργία, Κούβα, Πολωνία, Γκάνα, Ηνωμένο Βασίλειο Ρωσία, Ιταλία, Μαλβίδες, Σερβία, Ινδία, Τουρκία, Αλγερία, Ισπανία, Κροατία, και Π.Γ.Δ.Μ. Συμμετείχαν περισσότεροι από 380 εκπρόσωποι από 20 χώρες και περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το τουριστικό προϊόν των εκθετών.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάστηκε κυρίως στο μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», αλλά και στον τουρισμό ευεξίας, στον πολιτιστικό τουρισμό και στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως οι διαδρομές πεζοπορίας. Οι επισκέπτες έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για επιλογές γαστρονομίας και ευεξίας καθώς και για τις δυνατότητες αξιοποίησης εκδρομών πόλης.

 
Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITTFA στο Βελιγράδι (23-26 Φεβρουαρίου 2017) συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δικό της εκθεσιακό χώρο μέσα στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Κύριοι στόχοι της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση αποτελεί η προώθηση των εξαιρετικών δυνατοτήτων και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας στην τουριστική αγορά των Βαλκανίων, με επίκεντρο το θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό πόλης και το μοντέλο "ήλιος - θάλασσα".
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για την τουριστική αγορά των Βαλκανίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το Α΄εξάμηνο του 2016, οι αφίξεις τουριστών από τη βαλκανική αγορά ανέρχεται σε ποσοστό 25%  επί του συνόλου. Η Ελλάδα είναι πρώτη επιλογή διακοπών για τους Σέρβους πολίτες, οι οποίοι, όπως και το σύνολο των Βαλκάνιων τουριστών, επισκέπτονται την Ελλάδα σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% οδικώς, διερχόμενοι από την Κεντρική Μακεδονία. Το 2014 οι αφίξεις τουριστών από τη Σερβία ανήλθαν σε 985.661 και το 2015 σε 727.831, με συμβολή 4,5% και 3,1% στον εισερχόμενο τουρισμό της Ελλάδας αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ (2016), ενώ ποσοστό που προσεγγίζει το 50% απευθύνεται σε τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.