Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα

Συνάντηση με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην εκτέλεση του κρίσιμου έργου τους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και τις δυνατότητες συνδρομής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην αντιμετώπισή τους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Αθανάσιος Μαντζούκας.
Οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ ζήτησαν από τον κ. Τζιτζικώστα τη στήριξή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση του έργου τους και εξήραν τη αγαστή συνεργασία της ΕΛΑΣ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ για την άριστη συνεργασία τους με την Περιφέρεια και τη σπουδαία συμβολή τους στην επιτυχία της επιχείρησης απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Κορδελιού, ενώ με τη σειρά τους οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τον εξοπλισμό και τα υλικά που τους προμήθευσε η Περιφέρεια, προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στη συγκεκριμένη αποστολή.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «με την Ελληνική Αστυνομία έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία και φροντίζουμε ως Περιφέρεια να τη στηρίζουμε στο πολύ δύσκολο έργο της, με κάθε διαθέσιμο μέσο. Η συνεργασία αυτή αποδείχτηκε και στην περίπτωση της επιχείρησης για τη βόμβα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μέλημά μας ήταν και παραμένει να στηρίζουμε το έργο της ΕΛΑΣ, αξιοποιώντας και κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε κάναμε και στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, με την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και την προμήθεια 24 οχημάτων για τις ανάγκες αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας στην Κεντρική Μακεδονία, με προϋπολογισμό 607.692 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ, η Περιφέρεια έχει διαθέσει 820.710 ευρώ και σήμερα εξετάσαμε τις ανάγκες και τα αιτήματα περαιτέρω ενίσχυσης της ΕΛΑΣ σε τοπικό επίπεδο μέσω των κονδυλίων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Από κοινού θα προσπαθήσουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές και τον εξοπλισμό του προσωπικού, αλλά και να προμηθευτεί η ΕΛΑΣ με νέα οχήματα. Συνεργαζόμαστε με μοναδικό μας μέλημα τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και την προστασία των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας».
Στη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε μια σειρά από ζητήματα αστυνόμευσης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης έθεσε στους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας το θέμα της κλοπής καλωδίων χαλκού από τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν ως αποτέλεσμα εθνικές και επαρχιακές οδοί σε πολλά σημεία τους να μένουν στο σκοτάδι. Οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ επισήμαναν πως πλέον τα κρούσματα έχουν περιοριστεί, ενώ διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη ότι γίνονται συνεχείς περιπολίες, ειδικά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα αναφορικά με την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και με το νέο θεσμό του Τοπικού Αστυνομικού. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε σε κάθε περίπτωση την αύξηση της παρουσίας αστυνομικών στους δρόμους και των περιπολιών, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να περιοριστεί η εγκληματικότητα. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα τον διαβεβαίωσε ότι αυτός είναι και ο σχεδιασμός της υπηρεσίας σε όλους τους νομούς.
Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το θέμα της αστυνόμευσης της σπουδαίας ανασκαφής στην Αμφίπολη, ζητώντας αστυνομική παρουσία στο μεγαλειώδες εύρημα, καθώς σταδιακά θα γίνει επισκέψιμο και η προστασία του είναι κορυφαίας σημασίας. Οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ τόνισαν ότι υπάρχει επαρκής φύλαξη του μνημείου και θα εξεταστεί η παρουσία αστυνομικών σε συνεχή βάση.
Οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ έθεσαν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τέλος μια σειρά από επείγοντα ζητήματα, όπως η ανάγκη ανανέωσης του στόλου και ειδικά των λεωφορείων της ΕΛΑΣ στην Κεντρική Μακεδονία, ζητήματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αντικατάστασης - ανανέωσης του απαρχαιωμένου υλικού στις διευθύνσεις.