Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Τι θέλουν ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα και ο "πρέσβης του Μαϊντάν" στην Αθήνα

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, το ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι εάν εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στον Λευκό Οίκο ο αποχωρών πρόεδρος Ομπάμα, ή έχουμε να
κάνουμε με ένα συγκεκαλυμμένο “πραξικόπημα” από το Λόμπυ του Πολέμου.
Ποιος αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”, αυτό είναι το ερώτημα που θέτει οStephen Cohen, βασικός συνεργάτης της επιθεώρησης Nation και ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών αναλυτών της ρωσικής γεωστρατηγικής. (The Nation, 21/09/2016, “Who is Making American Policy – the President or the War Party?)
Αναφερόμενος στην αμερικανική αεροπορική επίθεση στις συριακές δυνάμεις του Άσσαντ (στις 17 Σεπτεμβρίου), η οποία παραβίασε κατάφωρα την προηγηθείσα συμφωνία για εκεχειρία, λέει ότι κάθε άλλο παρά “τυχαία” έγινε, αφού το Υπουργείο Άμυνας του Άστον Κάρτερ είχε ανοικτά διαφωνήσει στο πλάνο που διαμόρφωσε η συνεννόηση Ομπάμα-Πούτιν.
Αν η επίθεση ήταν εσκεμμένη, αυτό μας δείχνει την δύναμη του αμερικανικού “Κόμματος του Πολέμου” (War Party), που εδράζεται όχι μόνο στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε τμήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Κογκρέσσο και στα καθεστωτικά μίντια.
Για οκτώ χρόνια, απ' ό,τι φαίνεται, ο Ομπάμα προσπαθούσε να αποφύγει το σενάριο των “neocons” για τον μεγάλο πόλεμο στην Μέση Ανατολή, που θα κατέληγε σε πυρηνική εμπλοκή με το Ιράν. Ένα καταστροφικό ενδεχόμενο που, όπως όλα μαρτυρούν, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα στα μυαλά των πιο παρανοϊκών “γερακιών” του Τελ-Αβίβ και της Ουάσιγκτων.
Απόδειξη γι' αυτό είναι το πόσο λυσσάει, κυριολεκτικά, η δυτική μιντιακή προπαγάνδα, ενώ προελαύνει ο Συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις (Ρώσοι και Ιρανοί κομμάντος με Σιΐτες πολιτοφύλακες) για την απελευθέρωση των Συριακών εδαφών από τους τζιχαντιστές. Με τον ίδιο τρόπο ταυτίζονται αδίστακτα όλα τα συστημικά ΜΜΕ με την εκλεκτή τους υποψήφια Χίλαρυ Κλίντον και τις φιλοπόλεμες απόψεις της για την Μέση Ανατολή.
Ένας άλλος παρατηρητής, ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Alistair Crook, προειδοποιεί επίσης για το Λόμπυ του Πολέμου μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση, που δεν υπακούει στις εντολές του Ομπάμα. (New Cold War Spins Out of Control, consortiumnews.com, 26/09/2016)


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ