Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Κατερίνη 10-11-2016
               Η δημόσια καταδίκη των απειλών εναντίον του Γιάννη Τσαχειλίδη και – το σημαντικότερο- του εμπρησμού της οικίας του Γιώργου Μπίκα είναι αυτονόητη για κάθε εχέφρονα άνθρωπο.
Συνιστά, όμως, δευτερεύουσας σημασίας παρέμβαση από την ώρα που το ποδόσφαιρο δεν είναι σε θέση να κατονομάσει ή να ανακαλύψει παρά μόνο να υποθέσει ή να εκτιμήσει τους «υπευθύνους», ως απάντηση στο κλασσικό ερώτημα «ποιος ωφελείται από τις ενέργειες αυτές;»…
            Η απολύτως ατυχής απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, περί αναστολής των εθνικών πρωταθλημάτων μέχρις ότου ανακοινωθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση χωρίς να προσφέρει καμία υπηρεσία στην τεράστια ανάγκη να εκπονηθεί ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η ανάγκη να εξελιχθεί άμεσα μια ευρεία και σε βάθος συνεννόηση όλων των δυνάμεων που δεν έπαψαν στιγμή να αισιοδοξούν για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια συμφωνημένη και καθαρή βάση που θα περιλαμβάνει:
            α. Την πλήρη αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων, που πρέπει να πληρούνται, ώστε κάποιος να δικαιούται να ασχολείται, επιχειρηματικά ή διοικητικά, με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την επιβολή σκληρών και ανελαστικών ελέγχων στην κατοχή, μεταβίβαση κ.λ.π. μετοχών και θέσεων διοικητικής ευθύνης για να πάψει το σημερινό καθεστώς της απόλυτης ασυδοσίας. Η εκκαθάριση του αθλήματος από όλα εκείνα τα στοιχεία που περιφέρονται χρόνια τώρα γύρω του με διάφορες ιδιότητες ανά περιόδους και με μοναδικό σκοπό το δικό τους όφελος είναι επιτακτική ανάγκη.
            β. Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Π.Α.Ε., ως επενδυτικών μονάδων με συγκεκριμένα όρια κεφαλαιακών εισροών, με ισχυρές τραπεζικές εγγυήσεις και προϋποθέσεις για την άδεια συμμετοχής τους στις εγχώριες διοργανώσεις. Η αναβάθμιση του τοπίου των οικονομικών προϋποθέσεων ίδρυσης των Π.Α.Ε. θα οδηγήσει αυτόματα στον αριθμητικό περιορισμό τους, άρα και στην εκκαθάριση «του μητρώου» όσων πληρούν τους όρους να ιδρύουν ή να αποκτούν με κάθε νόμιμη διαδικασία Π.Α.Ε. και να τη λειτουργούν.
        γ. Την βελτίωση του συναγωνισμού στο πλαίσιο εθνικών διοργανώσεων που θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς, θα συγκροτούνται από ζωντανές και κερδοφόρες επιχειρήσεις, θα διευκολύνουν το νόμιμο κέρδος κι θα διασφαλίζουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα εντός του γηπέδου αποτελέσματα των αγώνων. Σε τέτοιες διοργανώσεις οι απαιτήσεις για «καθαρό και δίκαιο ποδόσφαιρο» θα έχουν και την υλική βάση για να υλοποιούνται.
            δ. Την εφαρμογή, από το αμέσως επόμενο πρωτάθλημα, του «financial fair play» στην οικονομική δραστηριότητα των Π.Α.Ε. με συγκεκριμένες ποινές για κάθε παραβίασή του
            ε. Την άμεση απεμπλοκή του ποδοσφαίρου από την κρατικό εναγκαλισμό και την πολιτική/κομματική ποδηγέτηση, παράγοντες που με βεβαιότητα το οδηγούν στην έσχατη ανυποληψία με τη χρησιμοποίησή του ως επικοινωνιακού οχήματος για να εγγράφονται πολιτικές/κομματικές υποθήκες και να «δικαιώνονται» ανερμάτιστες πολιτικές εξυπηρετήσεων
            Οι προϋποθέσεις αυτές είναι μια ισχυρή βάση για να ακυρωθεί η σημερινή δημόσια εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι αποτρεπτική για κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα διευκολυντική για την επιβίωση και αναπαραγωγή όλων των στοιχείων που επιδιώκουν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης για προσωπικό τους όφελος.
            Τότε και μόνο τότε θα προκύψουν οι όροι «για μια καινούργια άνοιξη» που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Πιερίας
και υποψήφιος Πρόεδρος της Ε.Π.Ο.

Δημήτριος Ελευθεριάδης