Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ για την Υποδοχή και Ένταξη των Προσφύγων στην Ε.Ε. (International Forum on the Reception and Integration of Refugees in the European Union) που διοργανώθηκε στις 3 Μαΐου 2016 από το Δήμο
Βαρκελώνης και το Δημόσιο Διπλωματικό Συμβούλιο της Καταλονίας (DIPLOCAT).
Το Δήμο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.
Αφορμή για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου φόρουμ στάθηκε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία βιώνει η Ευρώπη, καθώς η άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων σε αναζήτηση ασύλου θέτει σε δοκιμασία ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και το σύνολο του έργου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο πρώτο μέρος του φόρουμ, οι εισηγήσεις και συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εμπειρία πόλεων, περιφερειών και πολιτειών - κρατών καθώς και οργανώσεων και εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρουσιαστούν απόψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί καλύτερα η νέα αυτή κατάσταση.
Η Καλυψώ Γούλα παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει έως σήμερα, μέσω συνεργασιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη λειτουργία του Φιλοξενείου Αιτούντων Άσυλο, τη μίσθωση δωματίων για τις ευαίσθητες ομάδες προσφύγων μέσω χρηματοδότησης από τον οργανισμό Solidarity Now, την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση με στόχο τη μίσθωση διαμερισμάτων προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το συντονισμό σε επίπεδο δράσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών καθώς και στο χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού, όχι ως υπόθεσης της Ελλάδας ή της Ιταλίας, αλλά ως ενός παγκόσμιου θέματος που συμβαίνει στην ‘’αυλή’’ του καθενός, επισημαίνοντας την ανάγκη πίεσης των ευρωπαϊκών κρατών - μελών για ισότιμη συμμετοχή στην υποδοχή μεταναστών - προσφύγων και της αντίστοιχης χρηματοδότησης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι βασικοί άξονες είναι η εκπαίδευση, η παροχή φροντίδας υγείας και η ανάπτυξη διαδικασιών ένταξης.
Στο δεύτερο μέρος του φόρουμ παρουσιάστηκαν επιτυχή σχέδια για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ένταξη των νεοεισερχομένων, επιδιώκοντας παράλληλα την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και των ΜΚΟ.
Στο φόρουμ παρέστησαν εκπρόσωποι περιφερειών της Αττικής και της Σικελίας (Ιταλία), Δήμαρχοι και  Αντιδήμαρχοι από τις πόλεις της Λα Κορούνια, της Μαδρίτης και Κάντιθ (Ισπανία), Wadowice και Γκντανσκ (Πολωνία) και Στουτγάρδης, Κολωνίας και Λειψίας (Γερμανία).
Κεντρικό συμπέρασμα της διοργάνωσης υπήρξε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ ανακοινώθηκε παράλληλα η πρόθεση σύνταξης κοινού ψηφίσματος που θα απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.