Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 19ης ΜΑΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 10ης τακτικής συνεδρίασής του, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, προχώρησε  στο ακόλουθο ψήφισμα: 


          «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την τραγική επέτειο της 19ης Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σύμφωνα με τον Ν. 2193/1994 και το Π.Δ. 99/1994, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και καλεί τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου 2016.
          Η διεθνής αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, και συμβάλλει, έστω και στο ελάχιστο, στην ηθική αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.
          Ας έχουμε πάντα υπόψη μας, ότι η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS), η οποία θεωρείται διεθνώς, ως ο πλέον έγκυρος Οργανισμός που ασχολείται με θέματα γενοκτονιών σε όλο τον κόσμο, αναγνώρισε και επίσημα το 2007 τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».
         Στην απόφασή του το δε ψήφισμα, υποστηρίζει:
«Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της, ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες».