Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Στην Πιερία η πρακτική εκπαίδευση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών στη «Ψυχρή Μεταχείριση» των εξαγόμενων νωπών οπωροκηπευτικών


 Σοφία Μαυρίδου: «Η εκπαίδευση των γεωπόνων μας στα συστήματα διασφάλισης  ποιότητας και  ασφάλειας των τροφίμων για  τις  ΗΠΑ, εξασφαλίζει και διευρύνει τις ευκαιρίες για εμπορικές συναλλαγές»


Εκπαίδευση 25 φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από όλη τη χώρα στη διαδικασία της «Ψυχρής Μεταχείρισης» (Cold Treatment),  διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 8-10 Μαρτίου 2016, σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη.

Η εκπαίδευση είχε ως σκοπό την πιστοποίηση των Ελλήνων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών (γεωπόνων) μεταξύ των οποίων και τριών γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, στη διαδικασία της ψυχρής μεταχείρισης.

Η ψυχρή μεταχείριση ξεκινά στα ελληνικά συσκευαστήρια και ολοκληρώνεται κατά τη μεταφορά των εξαγόμενων φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών (π.χ. ακτινιδίων, εσπεριδοειδών) στις ΗΠΑ, με σκοπό την εξάλειψη  της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata).


Το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρακτικό μέρος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ» στην Καρίτσα Πιερίας, από κλιμάκιο ανωτέρων υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA/APHIS).

Κατά τη διάρκεια του πρακτικού μέρους της εκπαίδευσης, οι ελεγκτές παρακολούθησαν τη διαδικασία της ψυχρής μεταχείρισης, σε εξαγόμενο φορτίο ακτινιδίων προς τις ΗΠΑ. Παρόντες στην εκπαίδευση ήταν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΠΑΤ κ. Σπύρος Ζωγράφος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Ιωάννης Καγιάς, ενώ κατά την απονομή των πιστοποιητικών παρευρέθη και η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Πιερίας, κ. Ευδοκία Κίτσιου, μετά των τμηματαρχών της υπηρεσίας. Την εκπαίδευση ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλοι οι συμμετέχοντες γεωπόνοι.

Όπως, ανέφερε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, η εκπαίδευση των γεωπόνων μας στα συστήματα διασφάλισης  ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων για τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει και διευρύνει τις ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών για τα τοπικά μας εξαγωγικά προϊόντα, καθώς πιστοποιούνται με βάση το αμερικανικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων.