Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΝΟΗΣΙΣ: Διευκρινίσεις επί δημοσιεύματος

Διευκρινίσεις επί δημοσιεύματος
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της 22/1/16 με τίτλο «Απορίες» το οποίο αναφέρεται σε διάταξη του σχεδίου νόμου για την Έρευνα, το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ (ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ) διευκρινίζει τα εξής:

Το ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ το Μάρτιο του 2013 εντάχθηκε σε καθεστώς ΔΕΚΟ και το Αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στο Ίδρυμα τη νομική δέσμευση να υποβάλλει ισοσκελισμένους για το 2013 και πλεονασματικούς στην συνέχεια προϋπολογισμούς. Η σύνταξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ήταν αδύνατη χωρίς ανάληψη υποχρέωσης από την πολιτεία για ικανή κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου στις 06/06/2014. Έκτοτε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Γενικής Διεύθυνσης και των εργαζομένων του Κέντρου, η πολιτική ηγεσία δεν όρισε νέο Δ.Σ., με αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης των άκρως απαραίτητων δαπανών.

Το Κέντρο σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης και των εργαζομένων επέλεξε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία με απόλυτη γνώση των παρατυπιών ως προς τις νόμιμες απαιτούμενες διαδικασίες και με πλήρη ενημέρωση του Υπουργείου, διαχειριζόμενο με σύνεση τα ίδια έσοδά του. Πραγματοποίησε κατά το δυνατόν μόνο πληρωμές μισθοδοσίας, εισφορών και βασικών δαπανών συντήρησης ώστε να παραμένει ζωντανό και ενεργό, προσφέροντας το σύνολο των ποιοτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του στην κοινωνία της Β. Ελλάδας. Η καθόλου εύκολη αυτή απόφαση βασίστηκε στην εκτίμηση των καταστροφικών επιπτώσεων μιας διακοπής της λειτουργίας του, όπως η οικονομική κατάρρευση των ιδίων εσόδων, η απώλεια της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητάς του στην κοινωνία και σε εθνικούς και διεθνείς φορές με τους οποίους συνεργάζεται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δράσεις, καθώς και η καταστροφή και εγκατάλειψη του εξοπλισμού και εγκαταστάσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η τελευταία επιχορήγηση που δόθηκε στο Κέντρο ήταν το Μάιο του 2014 με ποσό ύψους 48.000 Ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό για την πραγματοποίηση και εκτέλεση μόνο των ανελαστικών δαπανών λειτουργίας του ανέρχεται στα 1.400.000 Ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2015 υπήρξε για πάνω από 6 μήνες αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας του προσωπικού, το οποίο συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, περιλαμβάνεται διάταξη που θεραπεύει τις παρατυπίες των δαπανών που το Κέντρο πραγματοποίησε. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάταξη αναιρεί την ακυρότητα των δαπανών που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απουσία έγκρισης προϋπολογισμού, σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται στην νομιμότητα της σκοπιμότητας των δαπανών και συνεπώς δεν στοχεύει σε οποιαδήποτε συγκάλυψη μελών των προηγούμενων ΔΣ ή της Γενικής Διεύθυνσης.

Σε ότι αφορά στη σημερινή κατάσταση του Κέντρου σημειώνονται τα παρακάτω:
•    Το Υπουργείο Οικονομικών με πρωτοβουλία της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. όρισε το 2015 νέο Δ.Σ. το οποίο συστήθηκε σε σώμα την 04/12/2015.
•    Το νέο Δ.Σ. υπέβαλε άμεσα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των ετών 2015 (εγκρίθηκε) και 2016 (είναι υπό έγκριση). Η σύνταξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών κατέστη δυνατή αφού το Κέντρο έλαβε για το 2015 έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 300.000 Ευρώ και το ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει προϋπολογίσει ικανή χρηματοδότηση για το 2016. Από την έκτακτη χρηματοδότηση καλύφθηκε η μισθοδοσία και οι εισφορές των εργαζομένων και βασικές δαπάνες λοιπών τρίτων που ήταν ανεξόφλητες για εννιά και πλέον μήνες.
•    Οι πραγματοποιούμενες σήμερα δαπάνες είναι τυπικά και ουσιαστικά νόμιμες ενώ, με πρωτοβουλία του νέου Δ.Σ. πραγματοποιείται σήμερα έλεγχος δαπανών για τα έτη 2010-2015 από ορκωτούς λογιστές.
•    Οι παραπάνω ενέργειες δημιουργούν τις προοπτικές και τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ να διασφαλίσει απόλυτα την λειτουργία και να σχεδιάσει και υλοποιήσει δημιουργικές και παραγωγικές ενέργειες και δράσεις

Τέλος, για να γίνει σε όλους αντιληπτό το κόστος του ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ για την ελληνική κοινωνία, επισημαίνουμε ότι οι στόχοι και η δραστηριότητά του ταυτίζονται με αυτά όλων των μουσείων και τεχνολογικών πάρκων της Ευρώπης, τα περισσότερα των οποίων χρηματοδοτούνται κατά 70% περίπου από κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ οι ίδιοι πόροι τους αποτελούν περίπου το 30% του προϋπολογισμού τους. Το ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί μοναδική περίπτωση, καθώς έχει καταφέρει να έχει ίδιους πόρους στο ύψος του 73% του προϋπολογισμού του. Η χρηματοδότησή του σήμερα από το κράτος αποτελεί μόνο το 27% του προϋπολογισμού του και αφορά αποκλειστικώς τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού του.

Το νέο Δ.Σ. του κέντρου αναλαμβάνει την ηθική υποχρέωση και δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την ολική επαναφορά του Ιδρύματος στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής και διεθνούς αναγνώρισης, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.