Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την έγκριση του αναλυτικού προγράμματος κύκλων εκδηλώσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στον τομέα του πολιτισμού για το 2016 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενέκρινε στη
διάρκεια της 4ης τακτικής του συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα(χθες), Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού περιλαμβάνονται θεσμοθετημένες διοργανώσεις προηγούμενων ετών, αλλά εγκαινιάζονται και νέα πολιτιστικά προγράμματα, στην προσπάθεια του Δήμου για διαρκή καλλιτεχνικό εμπλουτισμό της πόλης και ενσωμάτωση νέων πολιτιστικών τάσεων.
 Μέσα στους κύκλους εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

1. CARAVAN PROJECT (9-27/3/2016)

Η πρωτοπορία του φετινού κύκλου εκδηλώσεων εγκαινιάζεται με την υποδοχή του Caravan Project για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Κινηματογράφου, του Μουσείου Φωτογραφίας και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
 Όλες οι δράσεις του Caravan Project, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Ο.Λ.Θ., παρέχονται αφιλοκερδώς στο κοινό και περιλαμβάνουν:

•Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων προτεινόμενα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
•Έκθεση πολυμέσων ανθρωπίνων ιστοριών από το οδοιπορικό του Caravan Project
•Σεμινάρια δημιουργικής  αφήγησης και καταγραφής ιστοριών για ενήλικες
•Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ
•Εστιασμένες κοινοτικές δράσεις για ευπαθείς ομάδες
•Συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.




2. IN-EDIT ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ (7-13/4/2016)

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο το οποίο καλύπτει γεωγραφικά δύο ηπείρους. Το 2016, έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια παρουσίας, το IN-EDIT ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι του από τη Βαρκελώνη και επιστρέφει πίσω στη Θεσσαλονίκη.
Για φέτος υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η Θεσσαλονίκη εκπρόσωπος της διοργάνωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ συνδυάζει τα δύο κομμάτια της παγκόσμιας πολιτιστικής βιομηχανίας με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Στη διάρκεια του θα πραγματοποιηθούν προβολές μουσικών ταινιών στο κινηματοθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», μουσικά δρώμενα  και εργαστήρια.

3. ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMIC CON (5-8/5/2016)

Φεστιβάλ μέσα από το οποίο ο κόσμος των κόμικς και των δημιουργών του ζωντανεύει μέσα από ποικίλες δράσεις. Στόχος, να συγκεντρώσει κάτω από την ίδια στέγη όλους τους λάτρεις της λεγόμενης «9ης τέχνης», αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο των κόμικ, από περιοδικά και ταινίες μέχρι είδη ένδυσης και παιχνίδια.
Το πρόγραμμα του Thessaloniki Comic Convention που θα φιλοξενηθεί στον Ο.Λ.Θ., περιλαμβάνει μεγάλη έκθεση με τη συμμετοχή των σημαντικότερων Ελλήνων και διεθνών σχεδιαστών κόμικ, εκθετών σχετικών ειδών κλπ., επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδι ρόλων για παιδιά, one shot rpg sessions, signing sessions από διάσημους καλλιτέχνες του είδους κ.α.

4. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMA SYROS (11/6/2016)

            Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στο χώρο του πρώην Maison Crystal.
Περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκτενή αφιερώματα σε φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και ένα εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of.
Στόχος είναι οι δράσεις αυτές, εκτός από τις προβολές, να συνδυάζονται με εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά για να εξοικειώσουν τους μικρούς φίλους του Αnimation με τις αγαπημένες τους ταινίες αλλά και τις τεχνικές της δημιουργίας τους.

5. TARATSA FILM FESTIVAL (24-28/8/2016)

Ανεξάρτητο, θερινό, κινηματογραφικό φεστιβάλ με έδρα τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του οποίου ταράτσες μνημείων και δημόσιων κτιρίων θα μετατραπούν σε θερινούς κινηματογράφους. Το πρόγραμμα προβολών χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου παρουσιάζονται ταινίες μικρού μήκους νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, με τις κορυφαίες από αυτές να βραβεύονται και το Τμήμα Παράλληλων Προβολών, όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει μεγάλου μήκους και βραβευμένες ταινίες.