Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Οι τζιχαντιστές προκαλούν, ώστε η Ευρώπη να κάνει το μοιραίο λάθος

Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα δεν ήταν απλά μια τρομοκρατική επίθεση. Ήταν ένα επαχθές έγκλημα κατά των δημοκρατικών αρχών και των κοινωνικών αξιών της Ευρώπης
Σε όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός και η Ευρώπη οφείλει μια απάντηση σε εκείνους που κήρυξαν τον πόλεμο στις αρχές και στις αξίες της. Είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν στόχο τη Γαλλία. Ο στόχος τους ήταν και θα συνεχίσει να είναι η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός. Αυτή είναι η αλήθεια και όλοι πρέπει πλέον να τη δούμε κατάματα-κυρίως οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών- αν επιθυμούμε πραγματικά να επαναφέρουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα χωρίς να θέσουμε σε δοκιμασία τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι αυτό και η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του ISIS απαντώντας στο έγκλημα με τον τρόπο που επιθυμούν οι "τρελοί του θεού".
Η χειρότερη απάντηση στο έγκλημα που διέπραξαν οι τρομοκράτες θα ήταν αυτή που θα άνοιγε τις πύλες της κολάσεως προκαλώντας αυτό που επιδιώκουν οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι του ISIS. Να εισβάλουν οι δυτικές δυνάμεις στα εδάφη τους. Αυτό θέλουν και γι αυτό χτύπησαν το Παρίσι. Θέλουν να επαναφέρουν στις μνήμες του μουσουλμανικού κόσμου τις σταυροφορίες και μ' αυτό τον τρόπο να ενώσουν όλους τους ομόθρησκους τους στην Ευρώπη ώστε να ισχυροποιήσουν το χαλιφάτο τους. Βεβαίως η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει και μάλιστα σκληρά στον ISIS. Χρειάζεται όμως στρατηγική και εξυπνάδα. Αυτοί μισούν αυτό που εμείς πρεσβεύουμε και γι αυτό μας προκαλούν να κάνουμε αυτό που κάνουν. Γι αυτό και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους.
Η απάντηση πρέπει να είναι αμείλικτη και να έχει στόχο την καταστροφή του ISIS και του χαλιφάτου. Αλλά αυτή πρέπει να γίνει από μουσουλμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα μείνει ουδέτερη και απαθής. Το αντίθετο. Θα στηρίξει με κάθε μέσο έναν συνασπισμό μουσουλμανικών δυνάμεων εναντίον εκείνων που αμαυρώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει στον πειρασμό και να ακούσει τις ακραίες φωνές της ξενοφοβίας και του θρησκευτικού φανατισμού που λειτουργούν με την αντίστοιχη λογική των τζιχαντιστών.
Πρέπει να εμείνουμε στις αξίες του φιλελευθερισμού, του κοσμικού κράτους, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και της συμπονετικής αλληλεγγύης. Δεν είμαστε σαν κι αυτούς και δεν πρέπει να γίνουμε σαν κι αυτούς. Να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας και να σκεφθούμε λογικά αξιολογώντας την αντίδραση του ISIS όταν διαπίστωσε πως η Ευρώπη παρέχει άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες. Τότε οι μηχανισμοί προπαγάνδας που διαθέτουν κυκλοφόρησαν μέσω διαδικτύου μια ντουζίνα βίντεο που ενθάρρυναν τους Σύρους να επιστρέψουν. Κι αυτό γιατί είδαν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν πρόθυμες να τους προσφέρουν καταφύγιο και αξιοπρέπεια από πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Συνεπώς η Δύση με έξυπνη στρατηγική, απομονώνοντας ακραίες εθνικιστικές φωνές που ωθούν σε ιερό πόλεμο, οφείλει να συνεχίσει να στέκεται με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και παράλληλα να οργανώσει έναν συνασπισμό μουσουλμανικών στρατιωτικών δυνάμεων που θα πλήξει τον ISIS μέσα στο σπίτι του και θα καταστρέψει το χαλιφάτο. Κάθε τι άλλο θα μετέτρεπε τις ευρωπαϊκές χώρες σε κλειστές και αυταρχικές κοινωνίες που θα ζούσαν σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.      

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος


http://news247.gr/