Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλεί την κυβέρνηση σε συμφωνία, αλλιώς να παραδώσει την εντολή

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οφείλει να ακούσει τις σοβαρές φωνές ακόμη και της παράταξής του και να αποφύγει το διχασμό. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να
αποσύρει το δημοψήφισμα και να κλείσει σήμερα μια συμφωνία, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εντολή, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα που μπορούν».
Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Alpha, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Αισθάνομαι οργή και ντροπή», είπε ο κ. Τζιτζικώστας«Οι εικόνες των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στους Έλληνες και την Ελλάδα. Απογοητεύομαι που φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, από λάθη τα οποία επιμερίζονται σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά από τη μεταπολίτευση και μετά. Αλλά τη χαριστική βολή δυστυχώς την έδωσε αυτή η κυβέρνηση. Και λυπάμαι που το λέω, επειδή αυτή την κυβέρνηση την εμπιστεύτηκαν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι φέρνει την ελπίδα, ότι φέρνει τον άλλο δρόμο. Τελικά ο άλλος δρόμος είδαμε δυστυχώς πού οδηγεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πάρουν έστω την ύστατη ώρα το αεροπλάνο και να μεταβούν στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητήσουν με τους εταίρους μια λύση βιώσιμη και δίκαιη, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τραβούν άλλο το σχοινί».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να μη χαθεί άλλος χρόνος, να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και να επέλθει συμφωνία αν είναι δυνατόν μέχρι το μεσημέρι.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα. Φύγαμε από την ομάδα των 19 χωρών της Ευρωζώνης μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία και έχουμε βρεθεί μαζί με το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια. Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτό δεν το δέχομαι και δε σας μιλάω ως Περιφερειάρχης, αλλά ως ένας άνθρωπος 37 ετών, που με απασχολεί η πατρίδα μου, η γενιά μου και οι γενιές που έρχονται. Δε δεχόμαστε να ζήσουμε σ’ αυτή την Ελλάδα», τόνισε ο κ.Τζιτζικώστας.
Σε ερώτηση για το πολιτικό σύστημα είπε ότι δεν κινδυνολόγησε ποτέ και μάλιστα άσκησε κριτική σε όσους σπέρνουν τον πανικό διαχρονικά. «Πολλά με ενοχλούν στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά σήμερα μιλάμε για δυο Ελλάδες, με ευθύνη της κυβέρνησης: για την Ελλάδα του ‘ναι’ και την Ελλάδα του ‘όχι’. Κι από ό,τι πληροφορούμαστε αυτή η Ελλάδα είναι μοιρασμένη στη μέση. Η κυβέρνηση μ’ αυτό τον επικίνδυνο δρόμο που επέλεξε, εκτός του ότι διακινδυνεύει τις θυσίες των Ελλήνων όλων των προηγούμενων ετών, αλλά και την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, διχάζει και όλους τους Έλληνες. Δεν πρόκειται να συμβάλω σ’ αυτό το κλίμα», δήλωσε.
«Να πάρει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το αεροπλάνο και να πάνε στις Βρυξέλλες. Αν δεν μπορούν να το κάνουν να παραιτηθούν, να ανοίξουν το δρόμο, να παραδώσουν την εντολή, για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από όλα τα κόμματα που μπορούν να το κάνουν. Σήμερα δεν παίζουν ρόλο ούτε τα πρόσωπα, ούτε τα κόμματα, αυτό που παίζει ρόλο είναι η χώρα μας. Να σταματήσουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να συνωστίζονται και να λιποθυμούν στις ουρές για να πάρουν ένα κομμάτι της σύνταξής τους. Να αισθανθεί ο Έλληνας σίγουρος και αισιόδοξος ότι έστω μέσα από θυσίες θα βγει από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε. Έχουμε ακόμα ελάχιστες ώρες μπροστά μας. Είμαστε εκτός προγράμματος. Είναι δυστυχώς στο χέρι του ΔΝΤ και των διεθνών οίκων να μας κηρύξουν σε κατάσταση επίσημης χρεοκοπίας ανά πάσα στιγμή. Είμαστε μόνοι μας πια, όμως προλαβαίνουμε ακόμη και τώρα να το γυρίσουμε», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε άμεσα συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα ακόμη να επενδύει ο ένας στην καταστροφή του άλλου, ενώ ερωτηθείς για την έκβαση του δημοψηφίσματος δήλωσε: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι την Κυριακή θα επικρατήσει η λογική της σοβαρότητας, η λογική του ‘ναι’ στην Ευρώπη, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί. Ίσως να είναι αργά την Κυριακή».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε και για τις επιπτώσεις στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις εξελίξεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι γίνονται διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
«Οι εργολάβοι ο ένας μετά τον άλλο σταματούν τα έργα, ο τουρισμός καταρρέει, έχουμε ακυρώσεις από παντού, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν έχουμε καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, να κάνουμε τους απαιτούμενους ελέγχους στα τρόφιμα... Μετατρεπόμαστε σε ένα τρελοκομείο», υπογράμμισε.