Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τα νέα από τη Βραζιλία – πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

02/04/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν γνωρίζω αν με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν προλάβει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούν σχετικά με το τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στη Βραζιλία.
Το λέω επειδή η χώρα του Λούλα και της Ρούσεφ αποτελεί ένα από τα πρότυπα του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 την επισκέφθηκε, αφού επετέθη στην κ. Μέρκελ και στους «μερκελιστές», δήλωσε:
«Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».
Έτσι ακριβώς.
Και μετά την επανεκλογή της Ρούσεφ, τον Νοέμβριο του 2014, είχε στείλει τα συγχαρητήριά του στη «συντρόφισσα Ντίλμα».
Η «συντρόφισσα Ντίλμα» αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τον τελευταίο καιρό και βλέπει τη δημοτικότητά της να φθάνει σε ιστορικά χαμηλά.

Για ποιον λόγο λέτε;
Μα επειδή κάλεσε τον λαό να υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει, την ώρα που πληθωρισμός και ανεργία βρίσκονται στα ύψη, η οικονομική κατάσταση στο ναδίρ και η χώρα συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο κατάχρησης 1 δις από τα ταμεία της Petroleo Brasileiro, της Petrobras, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, με την δικαστική έρευνα να αναζητά ευθύνες στα πιο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση να ζητά έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή της ίδιας της προέδρου.
(Αυτά για τον κ. Λαφαζάνη, που θέλει «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό»).
Οι διαδηλώσεις σαρώνουν τη χώρα, η κυβέρνηση της Ρούσεφ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ίδιο της το κόμμα, το Κόμμα Εργατών και το Κογκρέσο εμποδίζει τις προσπάθειες της προέδρου να προωθήσει μέτρα
περιστολής των δημοσίων δαπανών ή αύξησης των φόρων.
Σχεδόν καθημερινά, σε όλη τη Βραζιλία, οι διαδηλωτές ζητούν να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ, κατηγορώντας τη ότι έκλεισε τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Petrobras και μπροστά στο γενικευμένο φαινόμενο των δωροδοκιών προς τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της.
Αλλά ακόμη και αν όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ (για την ακρίβεια κλείνει τα μάτια μπροστά τους), ας πληροφορηθούν ότι στις 9 Μαρτίου η Ντίλμα Ρούσεφ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να υποστηρίξουν τις πολιτικές λιτότητας που αποσκοπούν στην ανάκτηση των δημόσιων οικονομικών και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Όπως είπε στη διάρκεια τηλεοπτικής της ομιλίας, η λιτότητα θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά ότι τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.
«Αυτή είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Ρούσεφ στην τηλεοπτική ομιλία της προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. «Αναμένουμε μια πρώτη αντίδραση από το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους» συμπλήρωσε η Ρούσεφ, που προσπαθεί να σώσει την Βραζιλία από πιθανή υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε αποφασίσει να ξεκινήσει την διερεύνηση της υπόθεσης δεκάδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ηγετών του Κογκρέσου, που πιθανώς να σχετίζονται με την οικονομική απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που ελέγχονται είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Γκαλέιρος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εδουάρδο Γκούνχα, στελέχη και οι δύο του κυβερνητικού συνασπισμού της προέδρου.
Άλλοι εξέχοντες πολιτικοί που βρίσκονται στη λίστα αυτών που θα εξεταστούν είναι η γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος Γκλέισι Χόφμαν και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Έντισον Λομπάο – συνολικά 54 άτομα.
Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία "Lava Jato" (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras και ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας - η οποία είναι η πρώτη οικονομία της λατινικής Αμερικής και η έβδομη του πλανήτη - σε αξιωματούχους της Petrobras, με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.
Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.
Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της, οι ταυτότητες των οποίων καλύπτονται προς το παρόν από το ανακριτικό απόρρητο. Οι δωροδοκίες αυτές κυμαίνονταν από 1% ως 3% των συμβολαίων.
Η έρευνα που συνεχίζεται έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 39 διώξεις για εκβίαση, δωροδοκία ή δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι πρώην κορυφαία στελέχη της Petrobras, καθώς και 23 ανώτερα στελέχη έξι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευών της Βραζιλίας.
Η Ρουσέφ, η οποία είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrobras από το 2003 μέχρι το 2010, όταν είχαν σημειωθεί πολλές από τις δοσοληψίες που ερευνώνται, έχει διαψεύσει πως γνώριζε ο,τιδήποτε σχετικά με το κύκλωμα των καταχραστών εκείνη την περίοδο.
Αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι τρεις στους τέσσερις Βραζιλιάνους πιστεύουν ότι η πρόεδρος της χώρας γνώριζε.
Σωστά. Διότι ως γνωστόν, η Petrobras είχε γίνει γνωστή ως το «μακρύ χέρι» του Λούλα…