Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σε ένα μήνα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014/2020 μετά τις τελευταίες διορθώσεις

Πληροφορίες για την πορεία αξιολόγησης του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν αλλά και τον βαθμό απορρόφησης του τρέχοντος

(Αλέξανδρος Μπαλτατζής) έδωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Κοινοτικών Προγραμμάτων του ΠΑΑ που συμμετείχαν σήμερα, 1η Απριλίου στην εκδήλωση βράβευσης δικαιούχων του ΠΑΑ 2007-2013 η οποία διοργανώθηκε από το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε ότι ο βαθμός απορρόφησης του τρέχοντος Προγράμματος φθάνει στο 70,6%.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα - σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό - στην τελευταία θέση, όταν σε άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 90% - 95%. Για τον λόγο αυτό όπως επεσήμανε «ζητήσαμε 6μηνη παράταση εφαρμογής του προγράμματος, προκειμένου να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι».

Όσον αναφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κυρία Κατερίνα Αθανασοπούλου - εκτιμάται ότι έως το τέλος Μαΐου θα υποβληθεί επίσημα προς έγκριση στην Ε.Ε., καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες της ΕΕ για την έγκρισή του.

Σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική πρόταση υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου η ΕΕ γνωστοποίησε τις παρατηρήσεις της, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη. Εντός Απριλίου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα επικαιροποιημένα κείμενα, ώστε έως τέλος Μαΐου να έχει υποβληθεί επίσημα το Πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 φτάνει τα 4.223.960.793 ευρώ.

http://www.agrotypos.gr/