Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για εισοδήματα του 2015, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά

Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ για εισοδήματα του 2015, εξήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο κ. Βαρουφάκης, παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για
ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει νέος φορολογικός νόμος, στον οποίο θα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015.

«Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις» για να πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα διαμορφωθεί το νέο φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί στη Βουλή και σε αυτό θα περιλαμβάνεται η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 τα οποία θα δηλωθούν το 2016.
«Δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»
Ο κ. Βαρουφάκης έβαλε τέλος, επίσης, στα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δεσμευόμενος προσωπικά ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, το ξέρετε. Είναι ιδεολογήματα αυτά».
Ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε και το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΔΟΥ που εμποδίζει την είσπραξη του ΦΠΑ και των δημοσίων εσόδων, κάνοντας λόγο για «τις κατεστραμμένες, αποψιλωμένες υπηρεσίες».
«Πασχίζουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, αλλά αντιμετωπίζουμε τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία. «Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά», μας λένε. «Όχι», τους απαντάμε», είπε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τον φορολογικό μηχανισμό. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μπορέσουμε να εισπράξουμε ό,τι πρέπει για το ελληνικό δημόσιο», δεσμεύθηκε.