Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πετυχημένη η ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας

 Μια ακόμη επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2015 στην Κατερίνη.

Με ομιλητές τον κ. Ντίνο Μπλιάτσο, γεωπόνο, πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.» και τον κ. Δημ. Ρουκά, Επιστημονικό Συνεργάτη της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μέχρι τώρα δεδομένα για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις δυνατότητες και τα οφέλη που έχει ο μικρομεσαίος αγροκτηνοτρόφος μέσα από την οργάνωσή του σε ένα σύγχρονο Συνεταιρισμό καθώς και τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ίδρυση – αδειοδότηση και λειτουργία ενός παραδοσιακού οικογενειακού τύπου τυροκομείου. 


Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για την Ελλάδα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους βοσκοτόπους. Οι προσδοκίες για ενισχύσεις των παραγωγών  μέσα από τη νέα ΚΑΠ για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020, είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη. Είναι δεδομένη η μείωση του 15% αλλά και μέσα από διάφορα δεδομένα και προϋποθέσεις η μείωση μπορεί να φτάσει στο 45% των μέχρι τώρα απολαβών.
Όπως τόνισε ο κ. Μπλιάτσος δεν θα πρέπει ο σύγχρονος επαγγελματίας αγρότης και κτηνοτρόφος να στηρίζεται στις ενισχύσεις. Το μέλλον του πρωτογενή τομέα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας είναι η συνεργασία. Η συνεργασία των αγροτών των κτηνοτρόφων μέσα από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς.
Με παραστατικούς πίνακες ο κ. Μπλάτσιος έκανε κατανοητό πως ο συνεργατισμός μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και να δώσει μεγαλύτερη αξία στα παραγόμενα προϊόντα και τελικά μεγαλύτερο κέρδος στον αγρότη – κτηνοτρόφο.


Ο κ. Ρουκάς έχοντας μια σημαντική προεργασία στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες στην συγκρότηση φακέλου για την όσο το δυνατόν αντιγραφειοκρατική διαδικασία για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία μικρών οικογενειακών μεταποιητικών εργαστηρίων και τυροκομείου, ανέλυσε και τα νέα ευνοϊκότερα δεδομένα που παρέχει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (από το Δεκέμβριο του 2014)  για την δημιουργία και την αξιοποίηση ενός ευέλικτού οικογενειακού τύπου τυροκομείου στο χώρο της κτηνοτροφικής μονάδας


Οι δύο εισηγητές απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις και απορίες αγροτών και κτηνοτρόφων δίνοντας απαντήσεις ρεαλιστικές και ουσιαστικές  με αποτέλεσμα η εκδήλωση της ΕΝΑ Πιερίας να είναι πραγματικά ενημερωτική, ωφέλιμη και παραγωγική για όσους την παρακολούθησαν.


Με την παρουσία τους τίμησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημ. Τσιμήτρης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κατερίνης Αθαν. Λιακόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θεοδ. Βασιλόπουλος, ο  Υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Αστ. Καστόρης. Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων  (ΕΚΑΓΕΜ) Δημ. Ηλιάδης, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Ν.Α., ο Γ. Γραμματέας Στ. Βογιατζής και ο Ταμίας Λεωνίδας Αρνίδης, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Ημαθίας Δημ. Τσιάνος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας Ευδ. Κίτσιου, το μέλος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Κριτ. Τσικλιάς, ο πρόεδρος του Σωμ. Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» Ιωαν. Βασιλείου.


Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας Ιωάννης Δημαλής δήλωσε πως η ΕΝΑ Πιερίας θα συνεχίσει τις επιτυχημένες ενημερωτικές συναντήσεις και κάλεσε τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενταχθούν στην Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, ώστε να υπάρχει η δύναμη της συμμετοχής, το όφελος της συνεργασίας, διότι όπως τόνισε, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να κατανοήσει πως είναι ένας επαγγελματίας που για να πάει μπροστά θα πρέπει να δουλέψει, να έχει ενημέρωση και γνώση και κυρίως να συνεργαστεί.