Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Προέχει η Απομείωση του Δημοσίου Χρέους και η Ανάπτυξη της Χώρας

Στις 25 Γενάρη ο Λαός με την ψήφο του σταμάτησε την πορεία που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στην καταστροφή της χώρας. Ανέδειξε το
ΣΥΡΙΖΑ  πρώτο κόμμα και του έδωσε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας για το Λαό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η οικονομία να απαλλαχθεί από το στενό κλοιό των Δανειακών συμβάσεων και των Μνημονίων, εργαλεία με τα οποία οι δανειστές επεδίωκαν την πλήρη υποχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας με τελικό σκοπό τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους.
Στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε από τα λαϊκά στρώματα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τη χειμαζόμενη νεολαία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να παίξει το  ρόλο του αντιμνημονιακού πολιτικού υποκειμένου, στα πλαίσια μιας νέας εθνικής λαϊκής ενότητας. Το εκλογικό του ποσοστό από το 4,5% εκτοξεύθηκε στο 26% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και στο 37% περίπου στις εκλογές του Γενάρη του 2015.
Ο γρήγορος σχηματισμός της Κυβέρνησης και η ενεργή στήριξή της από το λαϊκό παράγοντα αφαίρεσαν τη δυνατότητα από τους δανειστές, τον Σόϊμπλε, τη Μέρκελ, τον Νταϊσελμπλούμ και τους εγχώριους υποστηρικτές τους να σύρουν το ΣΥΡΙΖΑ στο σχηματισμό μιας εξ’ ορισμού υπονομευμένης κυβέρνησης με το «Ποτάμι».
Η αποτυχία του μαύρου μετώπου να επιβάλλει τις απόψεις του σε αυτό το στάδιο καθόλου δεν αποθάρρυνε τη στάση των δανειστών. Οι απειλές, οι εκβιασμοί και η προσπάθεια αποδόμησης, οι οποίες κινούνται στα όρια της παραβίασης του διπλωματικού πρωτοκόλλου, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη όσο χρόνο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Με αιχμή του δόρατος τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, οι τοκογλύφοι επιμένουν στην αξιολόγηση του προγράμματος που είχε μαζί τους συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό καταδικάστηκε από τον Ελληνικό Λαό. Ξεπερνούν την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη και επαναφέρουν τις δεσμεύσεις που περιέχονταν στο «email Χαρδούβελη».
Φαίνεται πως  κάποιοι έχουν αρχίσει να χάνουν τη ψυχραιμία τους  και συμπεριφέροντε σαν μέλη της ιεράς εξέτασης, προορισμένα να διαφυλάξουν τη νεοφιλελεύθερη συνοχή της Ευρωζώνης από τα «μιάσματα» που προσπαθούν να τη διαρρήξουν. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτό τον τρόπο δυναμιτίζουν την κοινή πορεία των λαών της Ευρώπης προς ένα καλλίτερο και ευτυχέστερο μέλλον.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια να απαντήσει στις προκλήσεις και να απαιτήσει από τον κύριο Ντράγκι να άρει άμεσα τους περιορισμούς στη ρευστότητα που έχει επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εκβιάσει και να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε επιπλέον υποχώρηση πέραν αυτών που έχει ήδη κάνει – και είναι αρκετές – θα εκληφθεί ως αδυναμία και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του αντίπαλου, αποδυναμώνοντας τη δική της.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας με πρώτη προτεραιότητα την άμεση ψήφιση στη Βουλή όλων εκείνων των νομοσχεδίων που καταργούν το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομικό καθεστώς που επέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίθαλψη, στην ενημέρωση, στη φορολογική νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν σήμερα τρεις περίπου μήνες μετά τις εκλογές να υφίσταται  ακόμη το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ και να μην έχει επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.
Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και η επανεξέταση όσων ιδιωτικοποιήσεων έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα αποτελούν ενέργειες που θα αποδεικνύουν στον λαό ότι η Κυβέρνηση σέβεται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και δεν είναι διατεθειμένη να καταργήσει τις κόκκινες γραμμές που η ίδια έχει επιβάλλει στον εαυτό της.
Πρωτοβουλίες  όπως αυτή για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της  Διακομματικής  Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενισχύουν το κύρος της και στέλνουν σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να απαιτήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τρίτων απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στη Γερμανική Ηγεσία και τους ανθελληνικούς δημοσιογραφικούς κύκλους του Βερολίνου ότι υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο χρέος της χώρας τους προς την Ελλάδα, το οποίο φροντίζουν να ξεχνούν, όταν με περισσή αναίδεια τις κουνάνε το δάκτυλο για να τις θυμίσουν τις «υποχρεώσεις της».
Η Σοσιαλιστική Προοπτική στηρίζει τις ενέργειες αυτές, σε αντίθεση με τις μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες Πολιτικές Δυνάμεις. Η περίπτωση των δηλώσεων του κυρίου Θεοδωράκη, αρχηγού του «Ποταμιού» είναι χαρακτηριστική. Για μας προέχει η απομείωση του δημοσίου χρέους και η σύνδεση της εξυπηρέτησής του με την ανάπτυξη της χώρας σε ένα πλαίσιο εθνικής ανεξαρτησίας, δημιουργικής και ισότιμης συνεργασίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και πραγματικής δημοκρατίας.