Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Απονομή του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη σε ελληνικούς φορείς

·  Απονομή του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη σε ελληνικούς φορείς

·   Βραβείο και στο «Χαμόγελο του Παιδιού», μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για επιπλέον βραβείο



Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2014 που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη Επιτροπή επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχε καταθέσει η Εθνική Επιτροπή της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στο τελικό κατάλογο των βραβευθέντων.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών. Συνολικά απονεμήθηκαν 47 βραβεία.

Στη χώρα μας αναλογούσαν δύο βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιτροπή είχε προτείνει τα δύο αυτά βραβεία να απονεμηθούν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστασης Τυφλών (είχε προταθεί από τον ευρωβουλευτή κ. Ζαγοράκη) καθώς και στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Διογένης» (προτεινόμενο από την ευρωβουλευτή κ. Βόζεμπεργκ). Στη λίστα της Ελληνικής Επιτροπής υπήρχε, χωρίς να προτείνεται για βράβευση, το «Χαμόγελο του Παιδιού» (πρόταση του Μιλτιάδη Κύρκου) ως τέταρτη αναπληρωματική πρόταση.

Ο Δ.Παπαδημούλης υποστήριξε τις δύο υποψηφιότητες που προτάθηκαν από την Ελληνική Επιτροπή. Ωστόσο, αφού παρουσίασε τη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού», πρότεινε να υπάρξει και ένα επιπλέον βραβείο για τη χώρα μας το οποίο και ζήτησε να απονεμηθεί στον οργανισμό αυτόν. Η πρόταση του κ.Παπαδημούλη έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων και τελικώς το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμπεριλήφθηκε στη λίστα των βραβευθέντων.