Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 Συνεχίζονται στην Κατερίνη οι λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, Πολιούχου της πόλεως.
Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις «Βαρνάβεια . Εκδηλώσεις μνήμης
του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Βαρνάβα για τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκδημία του».
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Βαρνάβα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως. Προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση εις μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου. Ομίλησαν οι: α) Αρχιμ. Γεώργιος Κόλλιας, πρ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, β) Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνωδός του τιμωμένου Ιεράρχου στην Αθήνα και σε ταξίδια του στο Εξωτερικό και γ) Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Τζουμέρκας, Επίκουρος Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, που επιμελήθηκαν ο Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, και ο Κων/νος Αντωνίου, εκπαιδευτικόςῡπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη και Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πυκνό ακροατήριο, μάλιστα δε συγγενείς και συνεργάτες του τιμωμένου Μητροπολίτου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια προθήκης στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Η προθήκη περιέχει α) αρχιερατικά άμφια του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, πνευματικού τέκνου του Μητροπολίτου Βαρνάβα, τα οποία προσέφερε ευγενώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και β) Εγκόλπιο, Ράβδο και Μίτρα του Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, σε κάθε ευκαιρία, τόνισε την ανάγκη να ανανεώνεται η ιστορική μνήμη από τις μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές, ενώ ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους ομιλητές για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, ενώ το διήμερο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα «Αγαθονίκεια. Εκδηλώσεις τιμής του Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Κίτρους κ. Αγαθονίκου για τη συμπλήρωση 30 ετών Αρχιερωσύνης».
Με την ευκαιρία των παραπάνω επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε αίθουσες της Αστικής Σχολής Αικατερίνης, δίπλα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας και Ιστορικών Ντοκουμέντων με τίτλο «Από τον Βαρνάβα στον Αγαθόνικο».