Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Εγκύκλιος για τον εμβολιασμό άπορων και ανασφάλιστων πολιτών

Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας κάνει γνωστό το τι ισχύει για τον εμβολιασμό και την φαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους πολίτες

. ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 
1.   Νόμος 4238/2014 - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας •    Κατ' εφαρμογή του Ν. 4238/2014 (σχετ. 2) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) συνιστάται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ) μέσω του οποίου παρέχονται ισότιμα υπηρεσίες σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση. Οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού. Οι μονάδες υγείας που περιλαμβάνει το Π.Ε.Δ.Υ αναφέρονται στο άρθρο 2 του σχετ. (2) Νόμου. •    Από 1-1-2015 στις Δ.Υ.Πε θα υπάρχουν πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των προαναφερόμενων Μονάδων Υγείας. •    Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Δ.Υ.Πε είναι υπεύθυνες να καταρτίζουν ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών και υπηρεσιών και να διενεργούν τους σχετικούς διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. •    Η προμήθεια των εμβολίων στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βαρύνουν τις Διοικήσεις των Υ.Πε. Για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τα Νοσοκομεία υποχρεούνται έως και την 31/12/2014 να διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες προς κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών. 
2.   Νόμος 4270/2014 - Φαρμακευτική Περίθαλψη Ανασφάλιστων Σύμφωνα με τον Νόμο 4270/2014 (σχετ. 3)(αρ. 182, εδάφιο ε.) παρέχεται φαρμακευτική περίθαλψη και σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής 2περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ με την με αρ. πρωτ. οικ. 56432/28-6-2014, (ΦΕΚ 1753, τ. Β, 28-6-2014) Κοινή Υπουργική Απόφαση (σχετ. 6) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες αφορούν τα κάτωθι : •    Δικαιούχοι είναι όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα με ΑΜΚΑ. •    Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται σε ιατρούς των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Π.Ε.Δ.Υ για την συνταγογράφηση τους. Η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών επί των οποίων υπάρχει ειδική ένδειξη. •    Τα εμβόλια τα όποια συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, χορηγούνται δωρεάν (σχετ.7&8), με εξαίρεση το εμβόλιο του ροταϊού για το οποίο προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 25% (σχετ. 10). •    Οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται τα εμβόλια τους από όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. 
3. Ανασφάλιστοι με βιβλιάριο ανασφαλίστου (πρώην απορίας) 
Διευκρινίζεται ότι για τους ανασφάλιστους που κατέχουν βιβλιάριο ανασφαλίστου (άποροι) εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της σχετ. 7 Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τις οποίες δικαιούνται δωρεάν χορήγηση εμβολίων οι άποροι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Δ.Υ.Πε (Π.Ε.Δ.Υ).   

Β. ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής είναι υπεύθυνη κατόπιν γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη διαμόρφωση και την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών σύμφωνα με τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, παραμένει στις αρμοδιότητες της Δ/νσης η μέριμνα για την επάρκεια εθνικού αποθέματος, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας είναι σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών διενέργειας ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, ο οποίος ξεκίνησε κατά το έτος 2013 για προμήθεια και διάθεση εμβολίων για την εμβολιαστική κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών. Επιπλέον αναμένει την εκτέλεση της ετήσιας παραγγελίας για το τρέχον έτος από το Ε.Ι. ΠΑΣΤΕΡ το οποίο επίσης διενεργεί διεθνή διαγωνισμό. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων διαγωνισμών το Υπουργείο θα διαθέσει περιορισμένες ποσότητες εμβολίων στις Περιφέρειες και στις Δ.Υ.Πε ανάλογα με την εκτίμηση των αναγκών τους. 

Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΔΥ Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι ΔΥΠε οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε όλοι οι φορείς του άρθρου 2 του σχετ. 2 Νόμου να προμηθεύονται εμβόλια και να διενεργούν προγράμματα εμβολιασμών που θα καλύπτουν τους ανασφάλιστους με βιβλιάριο ανασφαλίστου και τους δικαιούχους της σχετικής (6) ΚΥΑ. Ειδικότερα στη δεύτερη κατηγορία τα εμβόλια μπορούν να συνταγογραφηθούν (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης) των εν λόγω μονάδων. Επιπλέον παρακαλούνται οι Διοικητές των ΥΠε της χώρας, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και όσοι από τους Καλλικρατικούς Δήμους συμμετέχουν στις εμβολιαστικές δράσεις, να συνεργαστούν κατά περίπτωση για την αποτελεσματικότερη εμβολιαστική κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων πολιτών.   Η αρμοδιότητα της παροχής υπηρεσιών ταξιδιωτικής ιατρικής σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (σχετ. 4) παραμένει στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες και προμηθεύονται τα σχετικά εμβόλια από το Ε.Ι.ΠΑΣΤΕΡ, κατόπιν αιτημάτων τους. Τα εμβόλια ταξιδιωτικής ιατρικής δεν παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο, με εξαίρεση τους συμμετέχοντες σε επίσημες κρατικές αποστολές. Η εξόφληση των παραπάνω εμβολίων γίνεται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο μέσω τραπεζικού λογαριασμού (σχετ. 10). Με την παρούσα παύει να ισχύει η με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.109797/8-11-2012 (ΑΔΑ: Β4Σ6Θ-ΦΡΣ) εγκύκλιος με θέμα «Πρόγραμμα εμβολιασμών απόρων και ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων».

www.dikaiologitika.gr