Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΗ: Διεκδικεί δυναμικά το ρόλο της στη νέα αγορά

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
“Μεγάλη αναταραχή! Υπέροχη κατάσταση.” Το πρώτο σκέλος της φράσης του Μάο Τσε Τουνγκ περιγράφει απολύτως την εικόνα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, που υπό την
πίεση της Τρόικας και κυρίως της υποχρέωσης προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για πλήρη απελευθέρωση, αναδιατάσσεται.
Στο επίκεντρο αυτής της αναδιάταξης όπως είναι φυσικό βρίσκεται η ΔΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης υπό τον Αρθούρο Ζερβό, επιδιώκει να αξιοποιήσει την αναταραχή ως μια πράγματι… υπέροχη κατάσταση, από την οποία η ΔΕΗ θα εξέλθει διαφορετική, αλλά ισχυρή. Διεκδικεί το ρόλο που τις αρμόζει στη νέα αγορά και δεν είναι άλλος από το ρόλο του ισχυρότερου παίκτη που συνεχίζει να αναπτύσσεται προς όφελος τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας.
Για τους γνωρίζοντες, η άσκηση αυτή μοιάζει να προσεγγίζει το ακατόρθωτο. Όμως το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση του Αρθούρου Ζερβού, σχεδιάζει προσεκτικά την επόμενη μέρα και υλοποιεί το σχέδιο αυτό με σταθερά βήματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΔΕΗ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 4 δις. ευρώ, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα την εποχή της μεγάλης ύφεσης. Έθεσε σε λειτουργία τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, αλλά και τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιλαρίωνα. Προωθεί την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, αλλά και την τεράστια επένδυση στη λιγνιτική παραγωγή μέσω της Πτολεμαΐδας V. Αναβαθμίζει τα δίκτυα με επενδύσεις της τάξεως των 250 εκ ευρώ σε ετήσια βάση και παράλληλα εξασφαλίζει την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας μέσω δανειακής σύμβασης ύψους 2,2 δισ, ευρώ πενταετούς διάρκειας με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την στην έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα η ίδια η ΔΕΗ προωθεί τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), αλλά και την προετοιμασία της δημιουργίας μέσω απόσχισης της «Μικρής ΔΕΗ» η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί.
Πρόσφατα μάλιστα καταρτίστηκε η sort list για την επιλογή του συμβούλου που θα ετοιμάσει το πλάνο για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται η Booz and Company που έχει πλέον εξαγοραστεί από την PwC, η Mc Kinsey και η Boston Consulting.
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ανταγωνισμό με κινήσεις που δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει το γήπεδο ελεύθερο. Τα νέα μειωμένα τιμολόγια για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν και συνοδεύονται από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογραμμίζουν αυτό ακριβώς:
Η διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον Αρθούρο Ζερβό είναι αποφασισμένη να παίξει στην ελεύθερη αγορά και να μετατρέψει την μεγάλη αναταραχή σε μια …υπέροχη κατάσταση!