Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων. Η ανεργία σε πολλές περιοχές
ξεπερνά ακόμη και το 50%, ενώ οι νέοι φεύγουν κατά χιλιάδες προς το εξωτερικό, αφήνοντας έρημες τις πόλεις.
Καυτή περιοχή χαρακτήρισε την Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Παναγιώτης Καραμπουλίδης, αφού όπως τόνισε, η κρίση ήρθε στην περιοχή όταν αυτή βίωνε ήδη μια.
Θεσσαλονίκη: 1 στους 3 οι άνεργοι στην Θεσσαλονίκη
Πάνω από το 28% είναι η ανεργία στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, η ανεργία ξεπερνά το 30%.
Επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση. Σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου και η ανεργία είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Έβρος: Μόνο τα στρατόπεδα μεταναστών ευδοκιμούν
Στο 40% κυμαίνεται η ανεργία στο Νομό Έβρου σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της περιοχής. Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο στον ακριτικό Νομό, ενώ χρήματα δεν έρχονται από τους ίδιους τους κατοίκους αφού προσφεύγουν στις γειτονικές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης. «Μόνο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ευδοκιμούν στην περιοχή μας», τόνισε με ειρωνικό ύφος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Απόστολος Γκικούδης.
Ροδόπη: Κλείνουν τα εργοστάσια – Σχεδόν 1 στους 2 οι άνεργοι στην περιοχή
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Νομό Ροδόπης, μιας και εκεί τα εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία αγγίζει το 45%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σάπες όπου η ανεργία αγγίζει το 60%.
Δράμα: Ο Νομός θυμίζει τη δεκαετία του ’60
Την περίοδο που μετανάστευαν οι Έλληνες στο εξωτερικό θυμίζει η κατάσταση στον Νομό της Δράμας, αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σαυρίδης Γιώργος. Όπως τονίζει ο κ. Σαυρίδης, «οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και φεύγουν στο εξωτερικό». Η μαύρη εργασία στην περιοχή καλπάζει, ενώ τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το πέρασμα των κατοίκων της περιοχής στην Βουλγαρία, όπου και αναζητούν φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Η ανεργία στη Δράμα ξεπερνά το 50%.
Σέρρες: Θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Βομβαρδισμένο τοπίο χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις Σέρρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Απιδόπουλος Άκης. Η μαύρη εργασία είναι ιδιαίτερα αυξημένη και στην περιοχή των Σερρών, ενώ η ανεργία φθάνει στο 48%.
Ο κ. Απιδόπουλος για να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί έφερε ως παράδειγμα τους μισθούς που λαμβάνουν οι εξειδικευμένοι Έλληνες εργάτες από την ίδια εταιρεία στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα αντίστοιχα. «Οι εξειδικευμένοι Έλληνες οδηγοί μηχανημάτων στην Ελλάδα λαμβάνουν 500 με 600 ευρώ από την ίδια εταιρεία, όταν την ίδια ώρα στην γειτονική Βουλγαρία λαμβάνουν τα διπλάσια», τόνισε.
Γιαννιτσά: Στο 50% η ανεργία – Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες
Σχεδόν 1 στους 2 είναι οι άνεργοι στην περιοχή των Γιαννιτσών. Αυτό το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή αγγίζει το 50%, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι οποίες στο ίδιο ποσοστό ξεπερνούν το 60%.
Ωστόσο η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή των Γιαννιτσών αφού αναμένεται σύντομα να κλείσουν οι εποχιακές επιχειρήσεις.
Ωστόσο η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή των Γιαννιτσών αφού αναμένεται σύντομα να κλείσουν οι εποχιακές επιχειρήσεις.
Φλώρινα: Η περιοχή αργοπεθαίνει
Μεγάλο πρόβλημα στην ανεργία αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι στην περιοχή της Φλώρινας όπου ξεπερνά το 65% , ενώ στο σύνολο η ανεργία ξεπερνά το 35%. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή είναι πολλά αφού και λόγω της κακοκαιρίας, οι υποχρεώσεις είναι πολλές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στα γειτονικά Σκόπια για να προμηθευτούν τρόφιμα και καύσιμα.
Κιλκίς: Πηγαίνουν στα καζίνο για να φάνε
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ