Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 61χρονου ημεδαπού
Ο 61χρονος προσποιούμενος ότι είναι υπάλληλος Κρατικής Υπηρεσίας και ότι δήθεν θα μεσολαβούσε για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών προβλημάτων ή προβλημάτων εύρεσης εργασίας, απέσπασε από τα θύματα του διάφορα χρηματικά ποσά
Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου Χαλκιδικής πέντε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από μήνα Μάιο έως το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους στην ευρύτερη περιοχή Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού ηλικίας 61 ετών, για το αδίκημα της απάτης και της αντιποίησης, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.
Ειδικότερα, ο προαναφερόμενος παριστάνοντας ψευδώς ότι είναι υπάλληλος Κρατικής Υπηρεσίας και ότι δήθεν θα μεσολαβούσε για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών προβλημάτων ή προβλημάτων εύρεσης εργασίας απέσπασε από πέντε άτομα διάφορα χρηματικά ποσά.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, από μήνα Μάιο έως το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους , ο 61χρονος απέσπασε από τα θύματά του συνολικά το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ.
Στην κατοχή του προαναφερόμενου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων (υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας και πτυχίων σπουδών).
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
Με αφορμή τα προηγούμενα περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία: - Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
- Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
- Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.
- Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
- Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.