Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

"ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014" - του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014
«Χαίρε θεία πύλη και μήτηρ της όντως ζωής»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

          Στον Δεκαπενταύγουστο και την πάνδημη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας,
καλούμαστε να εμπνευστούμε από το φωτεινό παράδειγμα της και να αγωνιστούμε για την πνευματική καθαρότητα της καρδιάς και του νου μας. Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής να στρέψουμε τη σκέψη μας στην ταπεινή και αγνή μητέρα του Χριστού, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός της θείας ενανθρώπισης.
          «Άσπιλη, αμόλυντος, άφθορος, αγνή»,  έτσι χαρακτηρίζεται η Θεοτόκος, καθώς τα προσωνύμια της δεν έχουν απλώς ηθικολογικό περιεχόμενο, αλλά προσδιορίζουν και περιγράφουν την υγιή και φυσική πνευματική κατάσταση τόσο του ιδίου του ανθρώπου αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.
          Χαρά και αντίληψις, καταφυγή και ελπίδα, παραμυθία και παράκληση, «αιτία της των πάντων θεώσεως». Αυτή είναι η Παναγία. Ως πρόσωπο συνεργασίας και κοινωνίας των ανθρώπων με τον Θεό, μας διδάσκει συμβολικά την αξία της ανυπόκριτης και αγνής ζωής. Ως πρόσωπο εσωτερικής καθαρότητας και αγνότητας, στον καθένα από εμάς δείχνει την υποχρέωση να τιμούμε την ανθρώπινη μας υπόσταση. Κατά μίμηση της Παναγίας, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία, ερχόμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
          «Υπερευλογημένη υπάρχεις Θεοτόκε Παρθένε. Δια γαρ του εκ σου σαρκωθέντος ημείς εζωοποιήθημεν», ψάλλουμε στην ακολουθία του όρθρου. Η αλήθεια είναι ότι η Θεοτόκος Μαρία με την ταπείνωση και υπακοή της ένωσε τη γη με τον ουρανό και έγινε η κλίμακα με την οποία κατέβηκε στον κόσμο ο Χριστός για να αναμορφώσει το ανθρώπινο γένος. Με την αποδοχή του θελήματος του Θεού καταξίωσε την ανθρώπινη φύση.
          15 Αυγούστου 2014. Σε μια εποχή, που όλα φαίνονται γηρασμένα ηθικά, οι χριστιανοί ας στηρίξουμε τη ζωή μας στην Παναγία, την «μητέρα της όντως ζωής». Ας αποταμιεύσουμε μέσα μας τον αμύθητο εσωτερικό της πλούτο, προκειμένου να πάρουμε ευλογία και ακαταμάχητη βοήθεια από τη δύναμη των πρεσβειών της στο θρόνο της Χάριτος.