Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς εντόμου ,Metcalfa Pruinosa

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας εφιστά την προσοχή των παραγωγών ακτινιδίων του νομού μας για την παρουσία του
επιβλαβούς εντόμου Metcalfa Pruinosa. Το έντομο αυτό είναι εξαιρετικά πολυφάγο και η ταχεία διάδοσή του οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία φυσικών εχθρών και στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών από τα οποία μπορεί να τραφεί.

Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί το έντομο είναι η αφαίρεση φυτικών χυμών που έχουν αποτέλεσμα την ελάττωση της ανάπτυξης του φυτού, ενώ οι έμμεσες ζημιές οφείλονται στην παραγωγή μελιτώματος που επικάθεται στα φύλλα και στα φρούτα και δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς.

Το έντομο έχει μια γενιά τον χρόνο. Από τα μέσα Μαϊου ξεκινά η εκκόλαψη των αυγών που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Τα ενήλικα εμφανίζονται τέλη Ιουνίου, μετακινούνται κυρίως τη νύχτα και ωοτοκούν στα τέλη καλοκαιριού. Τόσο τα ενήλικα, όσο και οι προνύμφες του εντόμου καλύπτονται από λευκά κηρώδη εκκρίματα και δημουργούν βαμβακάδα στα φύλλα (συνήθως στην κάτω επιφάνεια κατά μήκος των νευρώσεων), στους βλαστούς (τα ενήλικα βρίσκονται σε χαρακτηριστική σειρά πάνω στον βλαστό) και στους καρπούς, με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμισή τους.

Επειδή για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) για την καταπολέμηση του εντόμου Metcalfa Pruinosa, συστήνεται στους ακτινιδιοπαραγωγούς της περιοχής μας να λάβουν από τώρα τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα και συγκεκριμένα να προβούν σε καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μέσα και γύρω  από τα περιβόλια (στις περιφράξεις).


                              Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
                                                  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                                Α/Α


                                                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ