Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ποιοι εκλέγονται στην ευρωβουλή...

Λίγα μόλις 24ωρα από την τελική μάχη για την κάλπη της ευρωβουλής, εκτός από την αγωνία του τελικού αποτελέσματος που θα φέρει ή δεν θα φέρει ραγδαίες πολιτικές
εξελίξεις, υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τα...
πρόσωπα που θα εκλεγούν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την επόμενη πενταετή θητεία, 21 πρόσωπα τα οποία για πρώτη φορά θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα ορισμένη από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν πολλά γνωστά πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, καθηγητές, νυν και πρώην ευρωβουλευτές.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, αλλά τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει, όπως και τα αουτσάιντερ.

Από τη Νέα Δημοκρατία σίγουροι για την εκλογή τους θεωρούνται:

Ο πρώην υπουργός και επί πολλά χρόνια βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης που εκτός απροόπτου θα ηγηθεί και των ευρωβουλευτών του κόμματος.

Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, γνωστή σε όλους τους ψηφοφόρους καθώς επί χρόνια κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας αρχικά στο Star και στη συνέχεια στοMega.

Ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδας στο euro του 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Για τις υπόλοιπες δύο ή τρεις θέσεις μάχονται με ίσες πιθανότητες η πρώην βουλευτής και γνωστή δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Κύρτσος. Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που και στο παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής και ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Μαυρομάτης που επίσης στο παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μέλη της απερχόμενης ευρωβουλής Ρόδη Κράτσα και Νίκη Τζαβέλλα (εκ μετεγγραφής από τον ΛΑΟΣ).

Ως ισχυρά αουτσάιντερ θεωρούνται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ που όλοι εκτιμούν ότι θα εκλέξει 6 ευρωβουλευτές, ως αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο Μανώλης Γλέζος. Από εκεί και πέρα στις μετρήσεις προηγούνται το γνωστό στέλεχος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου και η Σοφία Σακοράφα.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά, για τις υπόλοιπες θέσεις εκτιμάται ότι θα… κονταροχτυπηθούν η γνωστή από τη σε βάρος της επίθεση με οξύ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο δημοσιογράφος της Αυγής Γιώργος Κυρίτσης, ο Γιάννης Μηλιός, οι καθηγητές Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης και ο νυν ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (εκ μετεγγραφής από το ΠΑΣΟΚ).

Η Ελιά, η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με άλλες πασοκογενείς δυνάμεις, εκτιμάται ότι έχει σίγουρη τη μία και παλεύει για τη δεύτερη έδρα.

Όλα δείχνουν ότι εύκολα ή δύσκολα την πρώτη θέση θα καταλάβει ο Παντελής Καψής, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι ο κομματικός μηχανισμός θα στηρίξει κυρίως τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Παράλληλα, κοντά βρίσκονται η νυν ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, η Εύα Καϊλή, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και η Κατερίνα Μπατζελή.

Το Ποτάμι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, πάει για δύο ευρωβουλευτές.

Από το ψηφοδέλτιό του αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο πρώην πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης. Από εκεί και πέρα ψηλά βρίσκονται ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός που είναι και εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκής ένωσης, οι καθηγητές Βάσω Κιντή και Σταύρος Τσακυράκης, ο Μανώλης Κύρκος που είναι γιός του Λεωνίδα Κύρκου, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός και η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου.

Στο ΚΚΕ στοχεύουν και αυτοί στις δύο έδρες, είτε με κλειδωμένο ποσοστό (δύο φορές το μέτρο 4,76%) είτε με τα υπόλοιπα. Η απώλεια του έμπειρου Μπάμπη Αγγουράκη ανοίγει το παιχνίδι για τον νυν ευρωβουλευτή Γιώργο Τούσσα, ενώ ψηλά αναμένεται να είναι και η Ερη Ρίτσου, κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Στους Ανεξάρτητους Ελληνες που μάλλον έχουν σίγουρη τη μία έδρα και ελπίζουν σε δεύτερη, μάλλον ξεχωρίζουν ο συνεργαζόμενος Κώστας Ζουράρις, ο Γιώργος Ρωμανιάς της ΓΣΕΕ, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος και η γνωστή από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά.

Η Χρυσή Αυγή μάλλον θα έχει και αυτή δύο ευρωβουλευτές και ως φαβορί για τις θέσεις φέρονται οι Λάμπρος Φουντούλης (πατέρας του δολοφονημένου μέλους της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο) και οι απόστρατοι Ελευθέριος Συναδινός και Γιώργος Επιτήδειος.

Τέλος, στη ΔΗΜΑΡ που μάχεται για μια έδρα στη νέα ευρωβουλή εκτιμάται ότι η μάχη για την πρωτιά θα δοθεί μεταξύ της Μαριλένας Κοππά (ορισμένοι τη θεωρούν φαβορί) και των Δημήτρη Χατζησωκράτη, Θόδωρου Μαργαρίτη και Ανδρέα Παπαδόπουλου. Ψηλά εμφανίζεται και ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα κόμματα που έχουν από μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες να κατακτήσουν μια έδρα τις πρώτες θέσεις των συνδυασμών θα κατακτήσουν –απολύτως φυσικά- οι επικεφαλής τους. Όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον ΛΑΟΣ, οι Χρήστος Ζώης και Παναγιώτης Ψωμιάδης στην Ενωση για την Πατρίδα και τον ΛΑΟ