Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

1η Ημερίδα ΕΣΑΠ: «Σοφότεροι για το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....
Με την συμμετοχή παραγόντων αθλητικών φορέων και ομάδων της Volleyleague ΟΠΑΠ, προπονητών, αθλητών, διαιτητών, διακεκριμένων δημοσιογράφων και επιτυχημένων στελεχών από το χώρο των media και του αθλητικού μάρκετινγκ διεξάγονται στο
ξενοδοχείο Coral στη Λεωφόρο Ποσειδώνος οι εργασίες της 1ης Ημερίδας του Επαγγελματικού βόλεϊ που διοργανώνει η ΕΣΑΠ.

Οι εργασίες της 1ης Ημερίδας ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, του προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη, του μέλους του Δ.Σ.του ΣΕΠΠΕ Σπύρου Φίνου και του Διευθυντή του ΠΑΣΑΠ Βασίλη Μηνούδη.

«Θα γίνουμε σοφότεροι»

Χαιρετισμός προέδρου ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου: «Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου για την παρουσία σας, για μας είναι κάτι το ξεχωριστό διότι η σημερινή εκδήλωση για τα επίπεδα του βόλεϊ είναι πρωτοποριακή. Είναι μία συγκέντρωση, μία ημερίδα των ανθρώπων όχι μόνο του βόλεϊ αλλά γενικότερα των ανθρώπων του αθλητισμού διότι στο σκεπτικό το οποίο είχαμε διοργανώνοντας αυτή την εκδήλωση είναι ότι οι άνθρωποι του βόλεϊ δικαιούνται να μιλάνε για το βόλεϊ αλλά είναι καλό να ακούσουμε και από ανθρώπους άλλων αθλημάτων, έμπειρους ανθρώπους, παράγοντες, προπονητές, αθλητές, επιστήμονες του αθλητισμού. Θέλουμε να μας πουν ποιοι είμαστε, να μας πουν εάν το βόλεϊ είναι αυτό που πιστευουμε ότι έχουμε για το πρωτάθλημα και το επίπεδο του και γενικότερα να γίνει μία ημερίδα παραγωγική, με ώριμο διάλογο, δεν μας ενδιαφέρουν οι μονόλογοι. Θέλουμε να υπάρχουν τοποθετήσεις σύντομες και μεστές και η μεγάλη επιτυχία θα είναι όταν μετά από κάθε θεματολογία βγουν κάποια συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από ερωτήσεις και απαντήσεις που θα μας δώσουν το δικαίωμα να πούμε ότι η σημερινή ημερίδα πέτυχε, φεύγοντας πιο σοφοί από εδώ. Παίρνοντας τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας στο διοικητικό συμβούλιο και στην γενική συνέλευση του συνεταιρισμού μας. Για το καλό όχι μόνο της Α1 αλλά και γενικότερα του ελληνικού βόλεϊ. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».
«Είμαστε σύμμαχοι, συνεργάτες»

Χαιρετισμός Υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού: «Θέλω να συγχαρώ την Βόλεϊ Λιγκ για την διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Είναι μία πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία που αφορά κρίσιμα ζητούμενα για την ελληνική αμοιβόμενη πετοσφαίριση. Το βόλεϊ έχει μία θέση στην καρδιά των Ελλήνων, ιδιαίτερα μάλιστα που μας έχει χαρίσει πολλές φορές την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε μεγάλες διακρίσεις των ομάδων μας αλλά έχει προσφέρει στην κοινωνία μας αθλητές πρότυπα, όπως ο αδικοχαμένος Nίκος Σαμαράς. Η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του βόλεϊ που βεβαίως συνδέεται και με την αναβάθμιση της Βόλεϊ Λιγκ και με την προβολή από τα ΜΜΕ και πατά πάνω σε γερές βάσεις. Το ελληνικό βόλεϊ έχει την τύχη να εκπροσωπείται στο ανώτερο επίπεδο από ομάδες από ολόκληρη επικράτεια και δίνει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, όπου στην επαρχία το βόλεϊ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή της τοπικής κοινωνίας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διοργανώτρια αρχή αναλαμβάνει αυτή την αποστολή με την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε ότι αφορά την πολιτεία η βοήθεια στο βόλεϊ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σε όλα τα επίπεδα. Με την βοήθεια του Πρωθυπουργού καταφέραμε να δώσουμε την επιχορήγηση στον ελληνικό αθλητισμό σε ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, ο κ. Μαυρομάτης γνωρίζει και έχουμε συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και την βούληση η οποία δεν είναι μόνο στα λόγια, ήρθε με πράξεις. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι προωθούνται όλες αυτές οι θεσμικές αλλαγές που εξασφαλίζουν μία καλύτερη ημέρα για τον αθλητισμό. υπάρχουν θεσμικά προβλήματα που όταν έχεις την βούληση μπορείς να τα λύσεις και πραγματικά είναι πολλές φορές πιο σημαντικά από την οικονομική επιχορήγηση. Σε αυτή λοιπόν την ασφάλεια είμαστε σύμμαχοι, συνεργάτες και χαίρομαι για αυτή την αντίληψη της Βόλεϊ Λιγκ που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που από κοινού έχουμε να απαντήσουμε.Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις πρωτοβουλίες σας».
«Η ΕΟΠΕ δίπλα στην αμοιβόμενη πετοσφαίριση»

Χαιρετισμός προέδρου ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη: «Θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ την ΕΣΑΠ για αυτή την πρωτοβουλία, της σημερινής ημερίδας. Είναι μία στιγμή που πραγματικά τα πράγματα καταλαγιάζουν σιγά σιγά, η σκόνη από την κρίση που αντιμετωπίσαμε σε διαφορετικά επίπεδα από το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό βόλεϊ. Διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο και η σημερινή ημερίδα θα βοηθήσει στο να βγάλουμε συμπερασματα για το πως μπορούμε να λειτουργήσουμε στο μέλλον. Στην όλη πορεία του ερασιτεχνικού βόλεϊ, σε αυτόν τον γολγοθά που περάσαμε και συνεχίζουμε ακόμα ελπίζοντας πως φτάνουμε προς το τέλος, είχαμε την στήριξη της πολιτείας. Η πολιτεία μας στάθηκε, αισθανθήκαμε και την Ολυμπιακή Επιτροπή. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ βίαιη προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Τα θέματα του ερασιτεχνικού, με τα θέματα της αμοιβόμενης πετοσφαίρισης είναι τελείως διαφορετικά. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος ήταν εξαιρετικό. Διαπιστώνω ότι έχει μία εικόνα συνεργασίας όλων των πλευρών και είναι πολύ χρήσιμο για να επιβιώσουμε και να έχουμε κάτι καλύτερο στην συνέχεια. Αισθάνομαι ότι στα θέματα που θα λυθούν της αμοιβόμενης πετοσφαίρισης, η ομοσπονδία θα είναι δίπλα σας σε ότι ζητήματα προκύψουν. Να πω επίσης ότι αφήνω ανοιχτό το θέμα γιατί και εμείς τελειώσαμε την Κυριακή ένα πρωτάθλημα Α2 στο οποίο τελικά έγιναν πολύ ωραίοι αγώνες με ένα ωραίο τέλος, μετά από μία σειρά δύσκολων αγώνων. Θα ήθελα να αφήσω ανοιχτό το θέμα του υποβιβασμού των ομάδων. Δεδομένο είναι ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Εθνικής μας ομάδας και των ανδρών και των γυναικών. Πιστέυω ότι με τον προκριματικό όμιλο που διοργανώνουμε στο τέλος αυτού του μήνα στο Ρέντη, έχουμε την δυνατότηα να επανέλθουμε στα σαλόνια του Ευρωπαϊκού βόλεϊ και εμείς σαν ομοσπονδία στην 1 Ιουνίου, μία πρόταση που έγινε, θα διοργάνωσουμε μία αντίστοιχη ημερίδα για τις υποδομές του αντρικού βόλεϊ. Για να βρούμε λύσεις και να ακούσουμε προτάσεις ανάπτυξης του ανδρικού βόλεϊ σε πολύ μικρές ηλικίες για να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών».
«Το βόλεϊ χρειάζεται εξωστρέφεια»
Σπύρος Φίνος μέλος ΣΕΠΠΕ: «Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιο χαιρετισμό, ο δικός μου χαιρετισμός είναι καλημέρα στον κόσμο του βόλεϊ. Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε και ανθρώπους έξω από το άθλημα μας και αυτό είναι πολύ καλό σημάδι εξωστρέφειας. Ο σύνδεσμος Ελλήνων προπονητών που εκπροσωπείται από τον κ. Χαριτωνιδη που με πολύ μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να είναι εδώ. Μαζί με τα μέλη του που είναι 3.000 γνωρίζεται πως είναι ένα αναπόστασπο κομμάτι του αθλήματός μας. Είμαι μαζί σας σε αυτή την πρωτοβουλία, εύχεται η Λίγκα να συνεχίσει να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, μην μείνουμε στην 1η ημερίδα, να καθιερωθεί σαν θεσμός. Οι Έλληνες προπονητές δείχνουν δυναμική παρουσία σε ότι έχει σχέση με την πρόοδο του αθλήματος».
«Σημαντικός ο ρόλος των αθλητών»

Βασίλης Μηνούδης διευθυντής ΠΑΣΑΠ: «Εκπροσωπώντας τον ΠΑΣΑΠ, εκ μέρους του προέδρου κ. Ψάρρα σας ευχαριστώ που μας καλέσατε σε αυτή την ημερίδα. Ο ΠΑΣΑΠ πάντα υποστήριζε τέτοιες αντιλήψεις γι'αυτό και χαιρετίζει την σημερινή προσπάθεια. Ευχόμαστε να δούμε γόνιμες εργασίες, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν στην βελτίωση του βόλεϊ στο μέλλον, τόσο της αμοιβόμενης όσο και της ερασιτεχνικής. θεωρούμε ότι ο ρόλος των αθλητών στην προσπάθεια που γίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντικός γι'αυτό θέλουμε στο μέλλον την ενεργότερη συμμετοχή μας».


Πρώτη ενότητα: «Ο ρόλος της Volleyleague στο στρατηγικό σχεδιασμό του βόλεϊ και το μέλλον της αμοιβόμενης Πετοφαίρισης»
Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος της Volleyleague στο στρατηγικό σχεδιασμό του βόλεϊ και το μέλλον της αμοιβόμενης Πετοφαίρισης» συντονιστής ήταν ο νομικός Χρήστος Ηλιάδης και εισηγητές ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Γιάννης Αυθίνος.

Ο Παντελής Ταρνατόρος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΣΑΠ και στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια οπότε και υπήρξε μεγάλη μείωση από τα έσοδα των χορηγιών, ενώ έκανε προτάσεις για τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν ώστε το προϊόν της Volleyleague να γίνει καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό. Ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στο μνημόνιο μεταξύ ομάδων και ποδοσφαιριστών για παλιές οφειλές αλλά και για ζητήματα προβολής και καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα. Ο Γιάννης Αυθίνος έθεσε σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών που αφορούν στον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά και για πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει η ΕΣΑΠ σε θέματα υποδομών, γηπεδικών εγκαταστάσεων,marketing, προβολής αλλά και ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους χορηγούς.

Δεύτερη θεματική ενότητα: «Η κρίση στα ΜΜΕ και πως αυτή επηρεάζει την προβολή του αθλητισμού και του βόλεϊ ειδικότερα»
Η δεύτερη θεματική ενότητα ήταν «Η κρίση στα ΜΜΕ και πως αυτή επηρεάζει την προβολή του αθλητισμού και του βόλεϊ ειδικότερα». Συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Ασημακόπουλος, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κωνσταντινίδης Διευθυντής sport24.gr, Δήμος Mπουλούκος αρχισυντάκτηςMega Τκαι gazzetta.gr και Παντελής Λώλης αρχισυντάκτης των αθλητικών καναλιών Novasports. Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον αθλητικό Τύπο και στη συρρίκνωση που έχει υπάρξει σε όλα τα ρεπορτάζ συμπεριλαμβανομένου και του βόλεϊ. Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυναμική της Λίγκας αλλά και στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να ακολουθήσει την τεχνολογία και να διευρύνει τον ορίζοντα της σε θέματα προβολής. Ο Δήμος Μπουλούκος αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά νούμερα επισκεψιμότητας που είχε το gazzetta.gr στα ντέρμπι του βόλεϊ Α1 γυναικών, πρότεινε να βγει το βόλεϊ από τα γήπεδα και να γίνουν αγώνες και παράλληλες εκδηλώσεις σε πλατείες. Προέτρεψε τους παράγοντες των σωματείων να μην έχουν εσωστρέφεια και να διευρύνουν το προϊόν με αγώνες livestremingκαι άλλο δημοσιογραφικό υλικό. Ο Παντελής Λώλης επεσήμανε την ανάγκη για ανάδειξη νέων ινδαλμάτων στο άθλημα. Υπήρξε παρέμβαση του δημοσιογράφου αρχισυντάκτη του Antenna Νίκου Δελαγραμμάτικα ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενιαίας φιλοσοφίας μεταξύ ανδρικού και γυναικείου βόλεϊ.


Δεύτερη ενότητα: «To πρωτάθλημα της Volley League ΟΠΑΠ ως προϊόν και η προβολή του στα ΜΜΕ»
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με τις εργασίες της τρίτης θεματικής ενότητας: «To πρωτάθλημα της Volley League ΟΠΑΠ ως προϊόν και η προβολή του στα ΜΜΕ»

Στην τρίτη ενότητα συντονίζει ο πρώην διεθνής αθλητής και ιδρυτής της BeachVolleyTrainning.gr Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και συμμετείχαν οι εισηγητές Γρηγόρης Κατσογιάννης διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας Forthnet, Κωνσταντίνος Συρίχας Διευθύνων Σύμβουλος της Sponsor Value και ο Γιώργος Ράδος Sports Account Manager Αsset Ogilvy.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συνάντηση προπονητών που συζητούν θέματα που αφορούν το ανδρικό επαγγελματικό βόλεϊ, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργασίες της τέταρτης θεματικής με θέμα «Η αναβάθμιση της αγωνιστικής εικόνας του πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ» με συντονιστή τον πρώην διεθνή διαιτητή Βασίλη Αντωνούλη και εισηγητές τους προπονητές Νίκο Ζαλμά, Θανάση Μαργαρίτη, Σωτήρη Δρίκο και Γιάννη Λάιο.