Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Προσφυγές στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης: Έκκληση για μαρτυρίες – Πολύτιμη βοήθεια από ΕΠΑΜ

Γράφει η Χριστίνα Σαλεμή


Στις 21.11.2012 η Γερμανίδα ακτιβίστρια Sarah Luzia Hassel-Reusing, υπέβαλλε προσφυγή κατ’ αγνώστων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με
εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τελούνται στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας στην υγεία των ανθρώπων. Χρονολογικά, αυτή ήταν η τέταρτη καταγγελία στην Χάγη και συνοδεύτηκε από μια “Έκκληση στον ελληνικό πληθυσμό για μαρτυρίες” , η οποία κυκλοφόρησε στα αγγλικά: Appeal to the English speaking Greek population for testimonies. Σήμερα έμαθα ότι το κείμενο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά και ότι το ΕΠΑΜ, προσφέρθηκε να συλλέξει και να μεταφράσει όσο περισσότερο αποδεικτικό υλικό γίνεται.
Συγκεκριμένα, με μήνυμα που κυκλοφόρησε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, η Κεντρική Γραμματεία του ΕΠΑΜ, ζήτησε από όλους τους πυρήνες να συλλέξουν μαρτυρικές καταθέσεις είτε από μέλη τους, είτε από φίλους και γνωστούς τους, προκειμένου να σταλούν στην Χάγη, διευκρινίζοντας ότι οι μαρτυρικές καταθέσεις θα πρέπει να σταλούν στην μεταφραστική υπηρεσία του ΕΠΑΜ  (epam.translations@gmail.com) με κοινοποίηση την νομική υπηρεσία (epamlaw@gmail.com) και τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο (sadleoni@hotmail.com) το συντομότερο δυνατόν για να ικανοποιηθεί το αιτημα της κυρίας Hassel-Reusing πριν είναι αργά. Τέλος, έλεγε το μήνυμα ότι ”Οι πυρήνες παρακαλούνται να δράσουν άμεσα. Στο τέλος του παρόντος υπάρχει σύνδεση στα Ελληνικά όπου εξηγείται πώς πρέπει να γίνουν οι βεβαιώσεις. Έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στο να φτάσει στο δικαστήριο της Χάγης η γενοκτονία που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Θα την αφήσουμε να πάει χαμένη;;; ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ”
Όπως είπε και η κυρία Hassel-Reusing στο κείμενο της, όσο περισσότερες μαρτυρίες με στοιχεία συγκεντρωθούν, τόσο πιο φανερό θα είναι το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στον εντοπισμό των υπαιτίων για τις βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί και την αποτροπή περαιτέρω βλαβών. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις αλλά και για να ενώσουμε την υπόθεση και να σπάσουμε την προπαγάνδα, δημοσίευσα ένα ηλεκτρονικό αίτημα προς τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει ως εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ