Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Σύσκεψη ΣΟΠΠ Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....  Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 08 Απριλίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  σύσκεψη  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής
Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων καθώς και την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο.

Βασικός στόχος της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη με βασικούς εισηγητές τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστο Μαμαρίκα και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ.
Ελευθέριο Μανούση, συμμετείχαν από την  Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης, κ.  Ευδοκία
Μάγγου, οι εισηγητές της  Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ζαφειρούλα Αργυροπούλου και κ. Ιωάννης Χαρπαντίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και ορειβατικών συλλόγων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στη σύσκεψη, ενώ ευχήθηκε καλό καλοκαίρι καθώς και ήσυχη και άπυρη αντιπυρική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η πρόληψη, ο σχεδιασμός, η συνεργασία, η ετοιμότητα των υπηρεσιών και οι κατάλληλες συνέργιες πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των δασών.

Παράλληλα, η κα Μαυρίδου, απηύθυνε κάλεσμα σε πολίτες και επισκέπτες της Πιερίας,  να  σέβονται και να  προστατεύουν τα δάση της περιοχής  καθώς και να ενημερώνουν και να συνεργάζονται με τους τοπικούς φορείς, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας – τμήμα Πολιτικής Προστασίας- την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το στρατό, το δασαρχείο, τους Δήμους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή για να αναφέρουν ύποπτες κινήσεις σε  δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν και αποφασίσθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η εκτέλεση προγραμμάτων μείωσης του κινδύνου με την προληπτική απομάκρυνση μέρους της βλάστησης (εργασίες καθαρισμού), γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα, κλπ) και περιοχές που θεωρούνται λόγω της φύσεώς τους υψηλού κινδύνου (σημεία διέλευσης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεξαμενές καυσίμων, χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, κλπ), με ευθύνη των φορέων στους οποίους ανήκει ο χώρος. Παράλληλα το θέμα των αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς κοντά σε δάση με τη συνεργασία Δήμων και Δασαρχείου, τα σχέδια εκκένωσης οικισμών – χώροι συγκέντρωσης και ο καθαρισμός των χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων από τους Δήμους, απασχόλησαν το φετινό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Όπως,  τονίστηκε,  περαιτέρω προγραμματισμός και εκτέλεση έργων πρόληψης πυρκαγιών πρέπει να γίνεται με ευθύνη των Αντιπεριφερειαρχών και των Δημάρχων κατά μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο έργων συντήρησης του οδικού δικτύου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων στη φετινή σύσκεψη, έκαναν λόγο για ακόμα μια φορά, για το συντονισμό και την ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι Εθελοντικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Πιερία.

Ωστόσο, καταλυτικής σημασίας χαρακτηρίστηκε από όλους η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος καθώς και η συμβολή των ΜΜΕ στην ενημέρωση του κοινού, για την προστασία του ιδίου του πληθυσμού, του περιβάλλοντος καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων αντιπυρικής προστασίας, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι κατά την αντιπυρική περίοδο δεν καίγεται τίποτα, είναι υπό απαγόρευση η καύση απορριμμάτων, σιτοκαλαμιών, κ.λπ.  και ότι η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι αρμόδιοι φορείς συνηγόρησαν υπερ της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κατά την φετινή περίοδο, σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευαίσθητες» περιοχές,  στις περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι υψηλός, καθώς κρίθηκε ορθή και αποτελεσματική η λήψη της απόφασης κατά την περυσινή περίοδο.

Τέλος, αναφέρθηκαν στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς και της άμεσης μετάβασης στο σημείο για τη γρήγορη αντιμετώπισής της.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να υποδείξουν λύσεις, να καταθέσουν προτάσεις και να αναφέρουν τα μέσα καθώς και το προσωπικό που διαθέτουν,  προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.