Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....SFIX PRESS ΚΑΤΕΡΙΝΗ
               Την Κυριακή 27 Απριλίου στην παλαιά Βουλή        
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ                                                                                              
Με μουσική-ιστορία-λαογραφία
      Με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, οι τέσσερεις χορωδίες και τα υπόλοιπα
μέλη που συνοδεύουν την εκδήλωση, αναχωρούν το πρωινό του Σαββάτου 26 Απριλίου για την Αθήνα, όπου όπως είναι γνωστό θα παρουσιάσουν την επόμενη μέρα την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής το μουσικό-ιστορικό-λογοτεχνικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
      Η εκδήλωση που πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων, συντονίζεται από το τμήμα χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και συμμετέχουν εκτός από συγκεκριμένη χορωδία οι αντίστοιχες:  Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», του Αιγινίου «fons musicalis»  και «Ολύμπιες φωνές» των Πόρων-Πλαταμώνα. Την ενιαία εμφάνιση των 120 χορωδών συνοδεύει 15μελής ορχήστρα, τραγουδιστές, αφηγητές ιστορικών κειμένων και ποιημάτων της εποχής. Όλα είναι διανθισμένα με εικόνες και αναφορές στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της προεπαναστατικής και εθνικοαπελευθερωτικής περιόδου.
      Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση έχει ο Ευθύμιος Μαυρίδης, ενώ στην αφήγηση των κειμένων και στην παρουσίαση της εκδήλωσης είναι ο Περικλής Χατζηγιάννης.
      Στις απαγγελίες ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος. Τραγουδιστές η Μαρία Δραγασιά και οι Γεώργιος Ανδρικόπουλος και Ηλίας Παπάζογλου. Σημαντική θεωρείται η συμβολή στην συγγραφή των ιστορικών κειμένων από τον ιστορικό και εθνολόγο Θόδωρο Ζαπουνίδη.
       Η εκδήλωση έχει διπλό χαρακτήρα. Παρουσιάζεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και την εξηντάχρονη δημιουργική διαδρομή της Εστίας Πιερίδων Μουσών στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
       Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  27 Απριλίου 2014 στις 12:00 το μεσημέρι στην κεντρική αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου 13, στην Ελληνική πρωτεύουσα και στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 θα παρουσιασθεί και  στο Βουλευτικό του Ναυπλίου (πρώτη Βουλή των Ελλήνων).
       Η επιλογή και η ανάθεση της τόσο σημαντικής εκδήλωσης στην Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης καθώς και στις υπόλοιπες τρεις χορωδίες της Πιερίας που συγκροτούν το φωνητικό σύνολο «de profundis», είναι βέβαιο ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Νομό μας. Αντικατοπτρίζει την δυναμική και ικανότητα των συντοπιτών μας και ασφαλώς αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την προσπάθεια που καταβάλουν και τον κόπο τους.
       Αξίζει να επισημανθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων επέλεξε την Ε.Π.Μ. για την υλοποίηση του αφιερώματος στην Φιλική Εταιρεία, μετά από εισήγηση του Βουλευτή Πιερίας και πρόεδρου της επιτροπής βιβλιοθήκης και εσωτερικών θεμάτων του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, τον οποίο ο πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Έφορος χορωδίας ακούραστος εργάτης του τμήματος Αντώνιος Μπίντας, ευχαριστούν για τη συμβολή του.
        Ιδιαίτερα συγκινημένος από την αρτιότητα της διοργάνωσης ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επισημαίνει: «Είμαστε καθόλα έτοιμοι για την παρουσίαση της τόσο σημαντικής εκδήλωσης που αποτελεί αναγνώριση του έργου της Εστίας Πιερίδων Μουσών καθώς και των χορωδιακών σχημάτων. Η επιλογή μας από τη Βουλή των Ελλήνων τιμά την πολιτιστική ταυτότητα της Πιερίας. Την εκλαμβάνουμε ως καταξίωση της πολύχρονης και πολυσήμαντης διαδρομής της Εταιρείας Πιερικών Μελετών. Τα μηνύματα που εισπράττουμε για την συγκεκριμένη εκδήλωση από όλη την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά».
       Η ψυχή του αφιερώματος και συντονιστής του εγχειρήματος, ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, δηλώνει: «Η προετοιμασία των τεσσάρων χορωδιών διήρκησε περίπου τέσσερεις μήνες. Μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς. Οι χορωδοί είναι ερασιτέχνες και συμμετέχουν με ιδιαίτερη αγάπη και όρεξη. Τους ευχαριστώ, όπως επίσης και τα συμβούλια για την άριστη και αρμονική συνεργασία. Εμείς κάναμε το καλύτερο. Ελπίζουμε ότι το κοινό που θα μας τιμήσει με την παρουσία του θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένο και ιδιαίτερα ικανοποιημένο».