Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπόθεση Σαρίν: Βόμβα 700 τόννων ενάντια σε αλιεία, ακτοπλοία, τουρισμό & ΑΟΖ

Του Καθ. Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Ο κρυφός πόλεμος που γίνεται στη Συρία και του οποίου τις λεπτομέρειες λίγοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται έφερε εκτός από επιπλέον μετανάστες στην Ελλάδα ένα ακόμη πρόβλημα που
λέγεται “Εξουδετέρωση των Χημικών όπλων της Συρίας στην Ελληνική ΑΟΖ”.
Τί είναι όμως αυτά τα χημικά όπλα και γιατί  η εξουδετέρωση τους πρέπει να γίνει στην Ελληνική ΑΟΖ;
Tα χημικά όπλα είναι όπλα διαφόρων τύπων, των οποίων η γόμωση αποτελείται απο χημικές ενώσεις που αντιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας του τις περισσότερες φορές μη αντιστρεπτές βλάβες όταν έλθουν σε επαφή μαζί του.
Στη φωτογραφία χημικά όπλα των Γερμανών την εποχή του  Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πάνω μέρος της βόμβας είναι ο επικρουστήρας και το εκρηκτικό, στο εσωτερικό της βόμβας είναι το γέμισμα ή τα γεμίσματα με χημικό αέριο.
Στον Πίνακα 1 που ακολουθεί βλέπετε ένα κατάλογο με μερικές απο τις εκατοντάδες χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε χημικά όπλα μοιρασμένες σε διάφορες ομάδες ανάλογα με το πως πρσβάλλουν τον άνθρωπο. Ανάμεσα σε αυτές διακρίνει κανείς το sarin (nerve agent) και το αέριο της μουστάρδας (blister agent).  Με το πτητικό υγρό sarin παθαίνει κανείς ασφυξία ενώ με το αέριο της μουστάρδας προσβάλλεται το δέρμα.
Σημειώστε, ότι για πολλές χημικές ενώσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και που φυσικά δεν χωρούν στον παραπάνω ενδεικτικό πϊνακα, οι ακριβείς ιδιότητες και ο τρόπος εξουδετέρωσης δεν είναι σαφής ούτε κάν η τοξικότητα των αρχικών αντιδραστηρίων…!
Στην φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε την αντίδραση εξουδετέρωσης του sarin με υδρόλυση
Σύμφωνα με την αντίδραση αυτή, απο 700 τόνους sarin που φέρεται ότι είναι το ποσό που περιέχουν τα χημικά όπλα της Συρίας, θα παραχθούν 100 τόνοι υδροφθόριο και 690 τόνοι απο isopropyl methylphosphonic acid που αν ριχτούν σαν απόβλητα στη θάλασσα θα διαταράξουν τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα με άγνωστο αποτέλεσμα.
Εκτός απο τη μέθοδο της υδρόλυσης που σας προανέφερα, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι εξουδετέρωσης που εφαρμόζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια εξουδετέρωσης των χημικών ενώσεων των χημικών όπλων στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Ρωσία.
Αλοίμονο αν μια Γαλλία δεν έχει την τεχνολογία να κάνει μια “υδρόλυση” στη ξηρά…
Γιατί επιλέχτηκε αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί στην Ελληνική ΑΟΖ; Πώς θα διατηρηθούν τόσοι τόvνοι απόβλητα στη δεύτερη μεριά της αντίδρασης και σε ποιό χώρο του πλοίου θα φυλαχτούν άλλοι 800 τόννοι απόβλητα; Δεν είναι τόσο εύκολο να δοθεί πειστική απάντηση.
Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα απο τη δράση που είχε το sarin στα θύματα που φονεύθηκαν στο μετρό της Ιαπωνίας απο τρομοκρατική επίθεση.
Στην αριστερή φωτογραφία φαίνονται θύματα απο αυτή την επίθεση που πέθαναν απο ασφυξία. Στη δεξιά φωτογραφία φαίνονται εγκαύματα που προκαλούνται απο χημικά όπλα (αέρια μουστάρδας).

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ