Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Προβλήματα από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τις εφορίες

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προβλήματα από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τις εφορίες
Ερώτηση της βουλευτού προς τον Υπουργό Οικονομικών

            Η κυρία Μάνη, με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κύριο Γιάννη
Στουρνάρα, ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να τεθούν όρια στη διαδικασία κατάσχεσης για κατατεθέντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως από περιοδικές παροχές, όπως ενοίκια, αποζημιώσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ, καθώς επίσης και να μη δεσμεύεται το σύνολο των καταθέσεων, παρά μόνο ένα μέρος τους, αντίστοιχο του ποσού της οφειλής προς την εφορία, αφού, όπως επισημαίνει η βουλευτής, η έλλειψη ρευστότητας απ’ αυτές δυσχεραίνει σε τεράστιο βαθμό την καθημερινότητά τους.
            Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών,
κ. Ιωάννη Στουρνάρα
 Αθήνα, 09-10-2013
Θέμα : «Αντιμετώπιση διαπιστωθέντων προβλημάτων από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των Δ.Ο.Υ.».
Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων η Ελληνική Κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο προέβη στη θέσπιση του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α’/9.5.2013). Με το συγκεκριμένο νόμο τέθηκε το πλαίσιο για τη ρύθμιση των βεβαιωμένων, ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία του κράτους, παρέχοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, στις διατάξεις του νόμου συμπεριλήφθησαν προβλέψεις δεσμεύσεως τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεων μέρους των καταθέσεων.
            Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4152/2013 δύναται να παρακρατείται από τα τραπεζικά ιδρύματα και να αποδίδεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέρος των χρημάτων των λογαριασμών, που μπορεί να προέρχεται από  μισθούς και συντάξεις -της τάξεως άνω των 1.000 ευρώ το μήνα-  των οφειλετών , αλλά και από ενοίκια, αποζημιώσεις από φωτοβολταϊκά συστήματα και λοιπές περιοδικές παροχές.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην αγορά, αλλά και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, καθώς εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά και να προβούν σε ρύθμιση και καταβολή των οφειλών τους.
            Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, όπου για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ δεσμεύεται για ορισμένο χρονικό διάστημα το συνολικό ποσό της τραπεζικής κατάθεσης. Στο απεσταλμένο από το δικαστικό τμήμα της εφορίας αίτημα δέσμευσης του λογαριασμού, η τράπεζα οφείλει να ανταποκριθεί, δεσμεύοντας το σύνολο των καταθέσεων του οφειλέτη. Τοιουτοτρόπως, εξαιτίας της δεσμεύσεως του συνόλου του τραπεζικού λογαριασμού, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας και σε ελληνικές, ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθ’ ότι αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν ασφαλείς συναλλαγές μέσω τραπέζης, δυσχεραίνεται η εμπορική τους δραστηριότητα, ενώ ορισμένες εξ’ αυτών δεν διστάζουν να καταφύγουν ακόμα και σε άλλες, παράνομες μεθόδους πραγματοποίησης των συναλλαγών τους.
            Κατόπιν των ανωτέρω,           
            ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων από την εφαρμογή του ν.4152/2013 προβλημάτων εξαιτίας των μέτρων αναγκαστικής εισπράξεως σε καταθέσεις και περιοδικές παροχές οφειλετών των Δ.Ο.Υ.;
2. Με ποιον τρόπο θα δρομολογηθεί η ρύθμιση για μία τμηματική, ποσοστιαία κατάσχεση του λογαριασμού του οφειλέτη που να αντιστοιχεί στο ύψος της οφειλής του, ώστε να αποφευχθεί η συνολική δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού;
3. Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία ρυθμίσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ταυτόχρονη άρση της κατάσχεσης, παρέχοντας όμως στις Δ.Ο.Υ.  τη δυνατότητα πραγματοποίησης νέας κατάσχεσης σε περίπτωση μη τηρήσεως της ρύθμισης;

4. Γιατί να μην ορισθεί ακατάσχετο ποσό 1.000 ευρώ μηνιαίως -όπως το αντίστοιχο για μισθούς και συντάξεις- για περιοδικές παροχές που κατατίθενται στις τράπεζες (ενοίκια, αποζημιώσεις φωτοβολταϊκών κλπ) για όσους συμπολίτες μας στηρίζουν τη διαβίωσή τους σ’ αυτές;