Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: Να αγκαλιάσουμε το μοναστήρι

Από την χθεσινή εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Κολινδρού. Το μοναστήρι είναι ένα κόσμημα για την κωμόπολή μας και πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού.  Να
αγκαλιάσουμε ως Κολινδρός το μοναστήρι, να συμμετέχουμε στις τελετές του. Η αδελφότητα με επικεφαλής την ηγουμένη Ειρήνη, αποτελούν μια πραγματική πνευματική κυψέλη που επιτελεί θεάρεστο κοινωνικό έργο και ο χώρος του μοναστηριού είναι τόπος γαλήνης και ψυχικής περισυλλογής.
 Ο πρόγονος της οικογένειάς μου, Ντόνας ΤΡΑΟΥΔΑΣ, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα καλλιεργούσε τα χωράφια της μονής- όπως και άλλοι Κολινδρινοί - και κατάφεραν έτσι με την βοήθειά του να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και να προκόψουν.
Συμπαραστεκόμαστε στο έργο τους και να μην υιοθετούμε την θέση ορισμένων «νεοτεριστών» ότι στα μοναστήρια εγκαταβιούν τεμπέληδες. Κάθε άλλο, σ’αυτά οι μοναχοί  ή μοναχές ασκούνται στην ταπεινότητα και ακτημοσύνη και η κάθε μια καταπονείται καθημερινά με το καθορισμένο «εργόχειρό» της. Δεν είναι επίσης τυχαίο που ο λαός εκφράζεται για τον μοναχισμό με τη φράση: «Βαρειά η καλογερική!»


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΟΥΔΑΣ